Mijn classic bananenbrood bestaat uit overrijpe bananen, dadels, glutenvrije meel, vanille en voor de luchtigheid wat baking soda met appelazijn. Eigenlijk lijkt het meer op een cake, maar bananenbrood / bananabread rolt makkelijker over mijn tong. In vergelijking met brood, is bananenbrood wat vochtiger en zoeter. Daarnaast is de bereiding anders, maar dat heb of ga je zelf ervaren.

Er bestaan heel wat bananenbrood recepten. In het begin had ik zelf natuurlijk een recept nodig en heb er heel wat gemaakt. De een vond ik lekker en de ander niet. Zo ook het maken. Van makkelijk tot moeilijk. Wat ik de afgelopen jaren wel ervaren heb, is dat er bij veel recepten veel ingrediënten ingaan. Ik was zelf op zoek naar snel, eenvoudig en zo min mogelijk ingrediënten. Zo ontstond mijn classic bananabread. Vanuit deze basis kan je natuurlijk nog eigen specerijen toevoegen zoals: kaneel, pumpkin spice of andere specerijen. Vanuit de basis is het ook lekker om gedroogde of verse vruchten toe te voegen.

Ik maak gebruik van overrijpe bananen. Bananen waar je bruine spikkels op de schil ziet. Dadels van @yogiyousef, glutenvrije havermout (tot meel maken) en boekweitmeel. Mijn bananenbrood is dus glutenvrij, suikervrij, olie- en nootvrij.

In het recept geef ik ongeveer een richtlijn aan qua hoeveelheid bananen en meel. Het is maar net hoe groot jouw bananen zijn. Het beslag mag van je spatel afdruipen, maar niet te nat. Mocht het dus te nat zijn, dan voeg je nog wat meel toe. Andersom, wanneer het te stijf is, dan voeg je gewoon nog een banaan toe.

Zelf bak ik al een aantal jaar bananenbroden en ook ik heb genoeg mislukte bananenbroden gebakken. Ga aan de slag, ontdek, experimenteer en leer!

Ben benieuwd of het jou lukt om JOUW eigen bananenbrood te bakken die volledig aan JOUW wensen voldoet! Laat jij het mij weten?