Lunch-Dinner

Vegan pizza

1 portie

Ingrediënten:

Bodem: 3 gram himalayazout, 125 gram (spelt)bloem, 65 ml water, 1 gram gist, ½ eetlepel olijfolie, 1 theelepel rijststroop.

Topping: 5 eetlepels tomatenblokjes (uit blik), 1 teentje knoflook (fijngeperst), 200 gram verse spinazie, 1 bosuit (in halvemaantjes gesneden), ½ theelepel kokosolie, 5 kalamata olijven en 1 theelepel Herb de Provence.

Stap 1

Doe het zout in een kom en schenk hier het water bij. Is het zout opgelost? Doe dan de (spelt)bloem en gist bij het mengsel.

Stap 2

Mix nu met een mixer met deeghaken.

Stap 3

Haal het deeg uit de kom. Maak een bolletje van het deeg en leg deze in een ingevette schaal. Dek het af en zet voor 20 uur onder in de koelkast. Het deeg kan nu gaan rijpen.

Stap 4

Neem het deeg uit de koelkast en laat 30 minuten op kamertemperatuur komen. Bol daarna het bolletje nogmaals op en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat afgedekt 3 tot 4 uur rijzen.

Stap 5

Bestrooi het werkblad met wat (gries)meel en vorm van het bolletje deeg een pizzabodem. Is jouw bodem klaar? Klop het overtollige (gries)meel van jouw bodem af.

Heb je niet veel tijd? Haal dan een kantenklare (spelt)pizzabodem in de supermarkt. Echter, is deze methode wel zeer de moeite waard.

Zet de oven alvast aan op 225 graden.

Stap 6

Pak een koekenpan en fruit hier de knoflook in. Voeg daarna de spinazie toe. Laat slinken. Klaar? Doe het even in een apart schaaltje en zet apart.

Stap 7

De koekenpan die zonet is gebruikt, maak je even schoon. Voeg dan een ½ theelepel kokosolie toe. Fruit het bosuitje in de kokosolie. Glazig? Zet het vuur uit.

Stap 8

Neem 5 eetlepels tomatenblokjes uit blik en bestrijk hiermee jouw pizzabodem (tomatenpuree kan ook). Doe jouw spinazie op de pizza (ik heb 6 hoopjes gemaakt), bosui verdelen en de kalamata olijven. Op het laatst heb ik nog 1 theelepel Herb de Provence over de pizza gestrooid.

Stap 9

Schuif jouw pizza nu in de oven voor ongeveer 15-18 minuten.

Stap 10

Haal jouw pizza uit de oven en geniet!

 

 

Een lange weg is afgelegd om te zijn waar ik nu ben. Altijd moe, altijd buikpijn of een opgeblazen gevoel, altijd de afkeurende blik, wanneer ik weer iets anders ging proberen op het gebied van voeding, altijd futloos, altijd vroeg naar bed en altijd gezond eten en toch niet happy..... Hier kwam een einde aan in februari 2015! Veganistisch eten gaf mij alles, waar ik al die jaren naar op zoek was.... Een fit gevoel, geen buikpijn, geen opgeblazen gevoel, niet misselijk zijn, niet het gevoel dat het eruit moet, energieker, toegankelijker naar de ander toe en zo veel meer...... Nu ik meer energie heb, heb ik ook energie om deze website te maken, te vullen en bij te houden. Graag wil ik mijn verhaal delen (in stapjes), ik hoop mensen hiermee te inspireren en tot nadenken te zetten en voor zichzelf (leren) kiezen. Het heeft mij uiteindelijk heel wat jaren gekost, maar ik hoop voor iemand anders, dat hij/zij eerder het geluk in voeding weet te vinden.....