Boho-tiffin,  Lunch-Dinner

Vegan lasagne

4 tot 6 porties

Ingrediënten: 1 pak vegan lasagnebladen (200 gram), 1 rode ui, ½ tot 1 rode peper, 1 (zoete) rode paprika, 2-3 teentjes knoflook, 170 gram rode linzen, 2 theelepel gedroogde tijm, 1 el gedroogde oregano, 1 theelepel kokossuiker, 180 gram verse spinazie, 2x 400 ml tomatenblokjes, 1 knolselderij (600 gram), 4 el edelgistvlokken, 2-3 sneetjes geroosterd desembrood, 40 gram cashewnoten, zout en peper naar smaak.

Variatie: bovenkant afmaken met vegan geraspte kaas of vegan kaas van cashewcremé.

 

Stap 1

Verwarm de oven voor. Kijk even op de verpakking van de lasagnebladen hoe hoog je de temperatuur mag zetten.

Stap 2

Schil de knolselderij en snijd in grove stukken. Doe de stukken in een pan met water en zet op het vuur. Kook het in ongeveer 20 minuten beetgaar.

Stap 3

Maak de ui en knoflook schoon en snijd fijn. Snijd de spinazie grof en snijd de paprika en rode peper in blokjes.

Stap 4

Pak een ruime koekenpan en zet deze op het vuur. Doe er wat (kokos)olie in en fruit het uitje en knoflook aan. Voeg na ongeveer 3 minuten de rode paprika, peper en linzen toe. Goed omscheppen. Direct daarna schenk je de tomatenblokjes (incl. Saus) toe aan de pan. Goed roeren. De tijm, oregano, kokossuiker voeg je ook toe. Roer goed om en zet het vuur laag. Deksel op de pan en laat het in ongeveer 20 minuten gaar worden. Breng eventueel verder op smaak met nog wat peper en zout.

Stap 5

Intussen giet je de knolserij af en doe je deze in de keukenmachine. Samen met 2 el edelgistvlokken en wat peper en zout maal je het tot een puree. Proef even of het zo op smaak is. Zet apart.

Stap 6

Wanneer de tomatensaus gaar is (grotendeels ingedik en de linzen zijn gaar) doe je een laagje saus in de ovenschaal. Dan 3 lasagnebladen. Dan een laag knolselderijpuree en verse spinazie. Dan weer een laag lasagnebladen, tomatensaus, lasangebladen, puree en spinazie tot alle bladen op zijn. Je eindigt met een laag puree of tomatensaus.

Stap 7

De bovenkant kan je afmaken met of vegan gerapste kaas of een bruidkruimlaag zoals ik dat gedaan heb.

Rooster 2-3 sneetjes desembrood in het broodrooster. Doe ze daarna in de keukenmachine samen met 2 el edelgistvlokken en 40 gram (ongezoute) cashewnoten). Maal fijn. Beetje grof mag het wel zijn. Het broodmengsel strooi je over de lasagne heen.

Stap 8

Zet de lasagne nu in de oven. Gebruik de tijd die op de verpakking staat (ik heb de mijne 60 minuten in de oven gedaan). Na 25 minuten heb ik aluminiumfolie gebruikt, zodat de bovenkant niet gaat aanbranden.

Stap 9

Haal de ovenschaal uit de oven en laat even afkoelen. Snijd 4 of 6 porties uit de lasagne en serveer eventueel met een frisse salade.

Stap 10

Wil je een portie meenemen naar het werk? Ik heb 6 porties uit de lasange gehaald. Dus 1/6 portie kan je met gemak in jouw boho-tiffin meenemen. Laat het eerst goed afkoelen voor je de tiffin afsluit. Koud is deze lasagne ook lekker te eten!

Ik heb gebruik gemaakt van de volgende boho-tiffin: https://www.boho-tiffin.com/a-48777638/salad-collectie/paisley-salad/

Een lange weg is afgelegd om te zijn waar ik nu ben. Altijd moe, altijd buikpijn of een opgeblazen gevoel, altijd de afkeurende blik, wanneer ik weer iets anders ging proberen op het gebied van voeding, altijd futloos, altijd vroeg naar bed en altijd gezond eten en toch niet happy..... Hier kwam een einde aan in februari 2015! Veganistisch eten gaf mij alles, waar ik al die jaren naar op zoek was.... Een fit gevoel, geen buikpijn, geen opgeblazen gevoel, niet misselijk zijn, niet het gevoel dat het eruit moet, energieker, toegankelijker naar de ander toe en zo veel meer...... Nu ik meer energie heb, heb ik ook energie om deze website te maken, te vullen en bij te houden. Graag wil ik mijn verhaal delen (in stapjes), ik hoop mensen hiermee te inspireren en tot nadenken te zetten en voor zichzelf (leren) kiezen. Het heeft mij uiteindelijk heel wat jaren gekost, maar ik hoop voor iemand anders, dat hij/zij eerder het geluk in voeding weet te vinden.....