Overig,  Tussendoortje

Speculaasgalette met appel

Ingrediënten:

Bodem: 80 gram Green sweet brown, 160 gram plantaardige boter (wajang, pakje en op kamertemperatuur), 250 gram speltbloem, 1 el gebroken lijnzaad + 3 el water (mengen in een schaaltje en 10 min. laten weken), snuf himalayazout, 10 gram speculaaskruiden en 6-8 Green sweet vanille (naar smaak).

Vulling: 3 appels (600 gram in blokjes gesneden), 1 theelepel speculaaskruiden, 1 theelepel kaneel, sap van een ½ citroen, 2 el havermout, 10-12 el perenmoes*, ½ el amandelmelk en wat amandelschaafsel.

 

*Perenmoes: 700 gram peren (geschild en in blokjes gesneden), 2 nectarines (geschild en ontpit). Alles in een steelpannetje met een scheutje water. Aan de kook brengen. Wanneer het zacht is overtollig vocht afgieten en pureren. Je houdt perenmoes over!

 

Stap 1

Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Stap 2

Doe de Green sweet brown, speltbloem, speculaaskruiden en zout in een ruime en kom en meng goed door elkaar.

Stap 3

Pak de wajang boter en snijd in kleine stukjes. Voeg deze toe aan het meel samen met het gebroken lijnzaad papje en de Green sweet vanille. Kneed met je handen een deegbal.

Stap 4

Wikkel de deegbal in huishoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 5

Ga intussen aan de slag met jouw appelmengsel. Was de appels en snijd deze in 4 parten. Verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Voeg de speculaaskruiden en kaneel over de appel en hussel goed door elkaar. Meng 10-12 el perenmoes door de appelmengsel.

Wil je er ook nog noten toevoegen? Doe dit nu dan.

Stap 6

Pak jouw deegbal uit de koelkast en druk op de bakplaat tot een ruime cirkel. Jouw deeg mag 1 á 2 cm dik zijn. In het midden leg je jouw appelmengsel neer. Zorg dat je nog voldoende ruimte overhoudt, om het deeg naar binnen te vouwen.

Stap 7

Smeer de randen in met wat amandelmelk en strooi wat amandelschaafsel er over. Schuif jouw taart in de oven en na ongeveer 25-30 minuten is jouw taart klaar.

Stap 8

Laat de taart zeker 20 minuten afkoelen. Wanneer je de taart volledig laat afkoelen en in de koelkast bewaart, is jouw bodem lekker stevig.

 

Een lange weg is afgelegd om te zijn waar ik nu ben. Altijd moe, altijd buikpijn of een opgeblazen gevoel, altijd de afkeurende blik, wanneer ik weer iets anders ging proberen op het gebied van voeding, altijd futloos, altijd vroeg naar bed en altijd gezond eten en toch niet happy..... Hier kwam een einde aan in februari 2015! Veganistisch eten gaf mij alles, waar ik al die jaren naar op zoek was.... Een fit gevoel, geen buikpijn, geen opgeblazen gevoel, niet misselijk zijn, niet het gevoel dat het eruit moet, energieker, toegankelijker naar de ander toe en zo veel meer...... Nu ik meer energie heb, heb ik ook energie om deze website te maken, te vullen en bij te houden. Graag wil ik mijn verhaal delen (in stapjes), ik hoop mensen hiermee te inspireren en tot nadenken te zetten en voor zichzelf (leren) kiezen. Het heeft mij uiteindelijk heel wat jaren gekost, maar ik hoop voor iemand anders, dat hij/zij eerder het geluk in voeding weet te vinden.....