Tussendoortje

Karamel cheesecake

Ingrediënten:

Bodem: 150 * greensweet vanille (suiker variant), 200 gram amandelen, 50 gram kokos- amandelboter (andere plantaardige boter kan ook), snuf zout.

Vulling: 600 gram kokos- of sojayoghurt, 4 el greensweet karamel (suiker variant), 10-12 druppels greensweet karamel (optioneel), sap van een ½ limoen, 4 gram agar-agar.

Top: 8 dadels, sap van een ½ limoen, 150 ml kokosmelk (uit blik) en 1 theelepel greensweet karamel (suiker variant) en eventueel wat nootjes on the top.

 

*minder kan ook, dan is het minder zoet. De zoetekauwer onder ons (niet vegan) waren lyrisch over deze taart. In eerste instantie wilde ik iets anders maken, vandaar dat er zoveel suiker in de bodem zit. Het is wel in balans met de rest van de taart. Wil je toch minder suiker gebruiken? Gebruik dan minimaal 50 gram.

 

Stap 1

Pak een taartvorm van 23 cm en bekleed de bodem met bakpapier. Vet de randen in.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de amandelen op de bakplaat en zet voor ongeveer 15 minuten in de oven.

Stap 3

Doe de geroosterde noten samen met de vanille suiker, zout en boter in de keukenmachine. Wanneer je een deegachtige substantie hebt, haal je het uit de kom. Bedek de taartbodem met het deeg en druk goed aan. Prik er wat gaatjes in met je vork en zet voor ongeveer 15 minuten in de oven (180 graden).

Stap 4

Doe de kokos- of sojayoghurt in een ruime kom en voeg de karamelsuiker en eventueel de druppels karamel toe. Schep goed om. Proef altijd even of het zo op smaak is.

Stap 5

Pak een steelpannetje en doe hier de limoensap in en de agar-agar. Roer goed en breng aan de kook. Goed blijven roeren. Wanneer de agar-agar dik wordt, schep je de yoghurt in de pan. Blijf goed roeren. Breng opnieuw aan de kook en laat dan nog een minuut of 2 pruttelen.

Stap 6

Pak de taartbodem en giet de yoghurt op de taartbodem. Schud voorzichtig, zodat alles gelijk is. Zet nu in de koelkast en laat zeker 2-3 uur opstijven.

Stap 7

Maak intussen de toplaag. Doe de dadels (zonder pit) in de keukenmachine met de overige ingrediënten. Zet aan en maak zo nu en dan de randen schoon. Wanneer je een mooie pasta hebt, is het klaar.

Stap 8

Is jouw taart goed stijf? Schep de karamellaag dan op de taart en strijk mooi uit. Maak eventueel af met wat nootjes. Zet de taart in de koelkast of snijd in minimaal 8 stukken.

 

De taart is zeker 3 dagen houdbaar, mits je het in de koelkast bewaart.

 

 

Een lange weg is afgelegd om te zijn waar ik nu ben. Altijd moe, altijd buikpijn of een opgeblazen gevoel, altijd de afkeurende blik, wanneer ik weer iets anders ging proberen op het gebied van voeding, altijd futloos, altijd vroeg naar bed en altijd gezond eten en toch niet happy..... Hier kwam een einde aan in februari 2015! Veganistisch eten gaf mij alles, waar ik al die jaren naar op zoek was.... Een fit gevoel, geen buikpijn, geen opgeblazen gevoel, niet misselijk zijn, niet het gevoel dat het eruit moet, energieker, toegankelijker naar de ander toe en zo veel meer...... Nu ik meer energie heb, heb ik ook energie om deze website te maken, te vullen en bij te houden. Graag wil ik mijn verhaal delen (in stapjes), ik hoop mensen hiermee te inspireren en tot nadenken te zetten en voor zichzelf (leren) kiezen. Het heeft mij uiteindelijk heel wat jaren gekost, maar ik hoop voor iemand anders, dat hij/zij eerder het geluk in voeding weet te vinden.....