VanhetLand

Champignon-burger

4 personen

 

Benodigdheden:

4 speltbroodjes (of 8 sneetjes desembrood), 8 blaadjes (boter)sla, 4 eetlepel ketchup en/of 4 eetlepel vegan mayonaise en 2 tomaten (in plakken gesneden)

Voor de burger zelf: 120 gram kastanjechampignons (fijngesneden), 1 pot (220 gram) kikkererwten, 20 gram zonnebloempitten, 20 gram kikkererwtenmeel, 2 rode ui (fijngesneden), 4 teentjes knoflook (fijngesneden), 20 gram verse koriander (zeer fijngesneden), 2 theelepel komijnpoeder, zout en peper (naar smaak), 2 eetlepel edelgistvlokken.

 

Aan de slag!

Zet de oven aan op 200 graden. Fruit de knoflook en de ui in een koekenpan met wat water of olie. Voeg daarna de fijngesneden champignons toe. De kikkererwten maal je fijn in de keukenmachine. Doe de fijngemalen kikkererwten in een kom met het kikkererwtenmeel, verse koriander, komijnpoeder, edelgistvlokken en het champignonsmengsel. Kneed dit alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Wanneer het mengsel te droog is, dan voeg je wat water toe en is het te nat? Voeg dan nog wat kikkererwtenmeel toe. Maak 4 gelijke ballen. Leg een bakpapiertje op een bakplaat en druk de 4 ballen plat tot een hamburger. Zet de bakplaat in de oven. Na 15 minuten keer je de burgers om en bak je ze nogmaals 15 minuten. Snijd de speltbroodjes open. Besmeer deze eventueel met wat vegan mayonaise of ketchup. Leg er twee blaadjes sla op. Dan komt de burger, plakje tomaat en maak af met nog wat saus. Lekker met wat homemade groentefrietjes of een frisse salade!

Een lange weg is afgelegd om te zijn waar ik nu ben. Altijd moe, altijd buikpijn of een opgeblazen gevoel, altijd de afkeurende blik, wanneer ik weer iets anders ging proberen op het gebied van voeding, altijd futloos, altijd vroeg naar bed en altijd gezond eten en toch niet happy..... Hier kwam een einde aan in februari 2015! Veganistisch eten gaf mij alles, waar ik al die jaren naar op zoek was.... Een fit gevoel, geen buikpijn, geen opgeblazen gevoel, niet misselijk zijn, niet het gevoel dat het eruit moet, energieker, toegankelijker naar de ander toe en zo veel meer...... Nu ik meer energie heb, heb ik ook energie om deze website te maken, te vullen en bij te houden. Graag wil ik mijn verhaal delen (in stapjes), ik hoop mensen hiermee te inspireren en tot nadenken te zetten en voor zichzelf (leren) kiezen. Het heeft mij uiteindelijk heel wat jaren gekost, maar ik hoop voor iemand anders, dat hij/zij eerder het geluk in voeding weet te vinden.....