Blog

Het beste voedingspatroon bestaat niet!

Je kan het met mij eens zijn of niet, maar ik begin erachter te komen dat het beste voedingspatroon niet bestaat. Vaak worden wij verblind door de resultaten van de ander en vergeten dan even hoe ons eigen lijf werkt en reageert.

Dicht bij jezelf blijven staan is niet makkelijk en al helemaal niet nu de wereld nog groter geworden is met alle social-media kanalen. Wat is waar en wat niet? Zelf merk ik aan mezelf, dat ik soms word verblind door allerlei berichten en resultaten die andere mensen bereiken door bijvoorbeeld raw eten, vegan keto of anders. Blijf dan maar eens op je eigen benen staan. Ik beken, de laatste tijd was ik behoorlijk in de war. Het vertrouwen in mijn eigen lijf is (nog) niet terug, maar het besef is er al wel weer. Na een detox in de zomer van 2017 is mijn lijf gek gaan doen. Hierdoor stond ik op standje ‘paniek’ en mijn lijf dus ook. Via Instagram ben ik in contact gekomen met verschillende mensen. De een had baat bij heel veel fruit eten, de ander weer in raw-food en iemand anders weer in vegan keto. Alles heb ik uitgeprobeerd. De eerste periode voelde ik mij goed en dacht ik mijn voedingspatroon te hebben gevonden. Er werden boeken aangeschaft en ik dacht weer vetrouwen te krijgen… Na 3 maanden leek alles weer voor niets te zijn geweest. Mijn lijf ging weer protesteren en geestelijk voelde ik mij dood en dood ongelukkig. Het ligt niet aan mijn doorzettingsvermogen of wilskracht. Deze zijn enorm als ik iets wil bereiken. Alleen was ik niet goed bezig voor mijn lijf en mezelf. Uit paniek wil ik dan weer kijken waarom het gaat zoals het gaat, maar ik vergeet hierin mijn eigen verantwoordelijkheid….. Momenteel is mijn lijf in paniek en houdt letterlijk alles vast. Jij of iemand anders kan baat hebben bij een vegan keto dieet, maar dit geldt niet voor mij. Er zijn mensen die het goed doen op shakes, maar dit zou voor mij niets zijn. We lezen dat bepaalde voedingsstoffen slecht zijn, maar ook weer niet voor iedereen! In sommige gevallen kan het stressvoller zijn om het niet te eten en het uit de weg te gaan, dan om het wel te eten. Het is belangrijk om naar mijn eigen lichaam te leren luisteren en naar het moment te kijken. Misschien heeft mijn lijf soms wel iets ongezonds nodig, terwijl het van mij niet mag om veel redenen. Stressvol met voeding omgaan is voor niemand gezond! Nu ga ik dus leren om naar mijn eigen lijf te luisteren. De vele boeken die ik heb zie ik niet als weggegooid. Zij weerspiegelen mijn zoektocht naar de juiste balans. Lief zijn voor mijzelf en mezelf niet gek laten maken door een bepaald voedingspatroon die voor de ANDER wel werkt…. Voor mij werkt weer iets anders en dat ga ik zelf leren ontdekken… Veganistisch eten blijf ik doen, dat voelt goed! Wie herkent zichzelf in mijn verhaal? Hoe ga jij er mee om? Wat doe jij om de juiste balans in voeding te vinden?

 

Mijn zoektocht naar zelfliefde….

In mijn vorige blog heb je kunnen lezen, dat de nieuwste boho-tiffin: Hello Love tiffin (https://www.boho-tiffin.com/a-54500962/originals-large-collectie/hello-love/) mij doet denken aan zelfliefde.

Ineens lees je in tijdschriften, artikelen en blogs dat zelfdliefde wel een onderwerp is van nu. Zoals vorig jaar misschien in het teken stond van ‘veganistisch’ eten, staat ‘zero waste’ en ‘zelfliefde’ in 2019 centraal. Een volgende keer kijk ik graag met jullie mee naar het onderwerp ‘zero waste’. Nu wil ik mij graag richten op ‘zelfliefde’. Best een spannend onderwerp, want dit vraagt meer van mij persoonlijk. In de blogs die in nu gemaakt heb, is het toch altijd vrij algemeen gebleven. Om het toch eerst even lekker algemeen te houden, ben ik op zoek gegaan naar het begrip ‘zelfliefde’. Wat wordt er verstaan onder zelfliefde? Vanuit verschillende artikelen en blogs heb ik een aantal punten genoteerd, die MIJ het meest aanspreken, daarom heb ik ze in de IK persoon genoteerd:

 • Zelfliefde bepaalt hoe ik mij voel;
 • Zelfliefde zorgt voor een stevigere balans in mijn zijn en in mijn leven;
 • Zelfliefde zorgt voor een liever en zachter karakter (nog liever en zachter??? J );
 • Zelfliefde zorgt voor betere keuzes die bij mij passen;
 • Zelfliefde zorgt voor het houden van MIJzelf;
 • Zelfliefde zorgt voor meer waardering voor mij als persoon;
 • Zelfliefde zorgt voor meer acceptatie van goede en minder goede kanten van mijzelf.

Wanneer ik bovenstaande punten wil en kan omarmen, dan kan ik liever en milder voor mijzelf zijn. Hoe zit dat bij jou? Maar hoe zorg ik nu voor meer zelfliefde bij mezelf? Het klinkt namelijk allemaal zo makkelijk, maar zo ervaar ik dat zeker niet. Wat kan ik zelf doen om meer ‘zelfliefde’ te bereiken? Voor mij betekent dit meer en eerder om hulp durven vragen, meer mijn hart volgen, luisteren naar mijn lichaam, het verleden ‘los’ durven laten en vertrouwen hebben in het nu, mezelf meer complimenten geven, acceptatie van wie ik ben en wat ik kan, meer nee durven zeggen, nog positiever denken, lat minder hoog leggen, gewoon lief zijn voor mezelf en mijn lichaam accepteren zoals het is. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar om de lat direct minder hoog te leggen voor mezelf, wil ik de komende periode mij richten op 2 punten die hierboven staan. Iets wat ik heel moeilijk vind en wat als een rode draad door mijn leven loopt, is het leren luisteren naar mijn lijf. Wat heeft mijn lijf nodig? Even een halfuurtje bankhangen? Sporten? Welke voeding heeft het nodig? Eigenlijk ga ik altijd maar door en genieten van eten doe ik niet echt. Eten is functioneel en het bordje ‘gezellig’ hangt er nog niet automatisch boven. Sinds ik veganistisch eet heb ik al wel iets meer balans gevonden, maar ik ben er nog niet. Dus ik wil ook iets liever voor mezelf zijn. Niet te streng, waardoor de druk wat lager komt te liggen. Yoga brengt mij al meer tot de kern en dat is confronterend, maar er komt wel iets in beweging bij mij. 2019 wordt voor mij het jaar van de ‘zelfliefde’. Mijn nieuwe boho-tiffin ‘Hello Love’ vul ik dan ook met veel (zelf)liefde en probeer bewust te proeven, te kauwen en door te slikken met een dosis zelfliefde voor mij en mijn lichaam…..

Organicfarm

Via Facebook had ik mij ingeschreven voor een proefpakketje. Mijn interesse werd namelijk gewekt door het product dat zij verkopen, namelijk de kokosmelk- en kokoswaterpoeder. De eerste 180 mensen die hadden gereageerd mochten contact opnemen met Organicfarm.

Uit de reactie van Organicfram bleek ik 1 van de 180 te zijn. Een aantal dagen later ontving ik per post een proefpakketje van Organicfarm. Het pakketje bestaat uit 1x organic virgin kokosolie van Vitaganica, 1x organic virgin kokosolie van Nutrinut, 1x kokoswater poeder, 1x kokosbloesem suiker, 1x kokosmelk poeder en 1x kokoschips chocolade. Voor ik meedeed aan de loting heb ik eerst gekeken of het bedrijf wel een match met mij zou kunnen zijn. Het gaat mij niet om het winnen van een proefpakketje namelijk. Hoe leuk het ook is om iets te winnen. In de eerste plaats vind ik het belangrijker om achter het product te kunnen staan. Past het bij wie ik ben? Organicfarm kende ik (nog) niet en na het lezen van hun missie en visie werd mijn interesse wel gewekt. Ben jij benieuwd naar hun verhaal? Lees dan op de website waar zijn voor staan, wat zij verkopen en meer: https://www.organicfarm.nl/ Tot 3 jaar geleden had ik nog nooit van kokosolie gehoord. Eenmaal in mijn keukenkastje was ik erg zuinig met het witte goud. Vet is vet en het heeft zelfs een lange tijd niet in mijn keukenkastje gestaan. Bakken en koken deed ik gewoon met water. Na een periode zonder vet en het eten van enkel en alleen fruit en gestoomde groentes en wat gekookte aardappelen, ben ik mij toch meer gaan verdiepen in de gezonde vetten. Even voor de duidelijkheid, ik ben geen dokter, diëtiste, voedingscoach of wat dan ook op het gebied van voeding. Mijn interesse gaat uit naar goede voeding en is tevens mijn zoektocht naar een betere gezondheid voor mijzelf. Wat ik ervaar voor mijn gezondheid hoeft natuurlijk niet zo te zijn voor jou! Blijf altijd naar je eigen lijf luisteren en probeer en durf te experimenteren om voor jou de juiste balans te vinden. Inmiddels heb ik de kokosolie weer in mijn keukenkastje staan en merk ik nu de voordelen van dit witte goud. Sinds ik dagelijks mijn smoothies, warme plantaardige melk, soepen en curry’s verrijk met kokosolie is alles meer in balans. Geen pieken en dalen in mijn bloedsuikerspiegel. Langer verzadigd en hoef ik dus niet direct 6x per dag iets te eten. Het is een verrijking in mijn dagelijks eetpatroon. Duizelt het jou ook wel eens in de winkel? Welke kokosolie is nu goed? Als je let op goede en (h)eerlijke voeding, dan wil je misschien wel het beste van het beste. Zelf geef ik liever mijn geld uit naar goede en (h)eerlijke voeding, dan aan bijvoorbeeld kleren of andere dingen. Het is soms ook gewoon een kwestie van dingen proberen, maar je kan ook via Organicfarm een artikel lezen, over ‘hoe herken je een goede kokosolie’. https://www.organicfarm.nl/c-4630723/tips-hoe-herken-je-een-goede-kokosolie/ Je houdt van kokos of niet. I LOVE IT. Hier in huis gebruik ik ook de virgin kokosolie. Heerlijk om ontbijtsmoothies, chiapudding, havermoutpapjes of bananenbrood mee te verrijken. Het volgende heb ik gemaakt met de proefmonstertjes van Organicfarm:

Chocolade chiapudding met wilde bessen en kokoschips

1 proefmonstertje kokosmelk poeder + 120 ml water, 1 theelepel organic virgin kokosolie van Nutrinut, 1 theelepel amandelpasta, 1 el raw cacao, ½ el maca (optioneel) en wat druppels vloeibare stevia chocolade naar smaak. In de blender mixen en overschenken in een glas. Zo heb je trouwens een lekkere chocolademelk. Om er een chiapudding van te maken, heb ik 3 el chiazaden toegevoegd. Goed roeren. Even laten staan en na 10 minuten weer goed roeren en in de koelkast zetten. Laat het een nachtje opstijven. Maak het de volgende dag af met wilde bessen en wat kokoschips (naturel of chocolade).

Naast de organic virgin kokosolie van Nutrinut, verkopen zij ook de organic virgin kokosolie van Vitaganica. Deze is tevens is te gebruiken voor cosmetische doeleinden. Ook ben ik aan de slag gegaan met de kokoswaterpoeder. Het poedertjes heb ik vermengd met 120 ml water. Kokoswater drink ik het liefst koud. Mijn glas heb ik daarom een nachtje in de koelkast gezet. De smaak vind ik persoonlijk even wennen. Te gewend aan 1 merk, maar na een paar slokken vind ik het wel lekker. Met regelmaat gebruik ik kokosmelk en kokoswater. Niet de goedkoopste soorten en wanneer het in de aanbieding is, koop ik groots in. Wat ik wel altijd jammer vind, is dat ik hierdoor een hoop afval produceer. Via Organicfarm kan het dus anders…. De poeders zijn in verschillende hoeveelheden te koop, zijn langer houdbaar en met 250 gram kan je 2,5 liter lichte kokosmelk maken, 2 liter medium dikke kokosmelk of 1 liter kokosroom. Mijn chiapudding heb ik afgemaakt met de kokoschips chocolade. Hierover ben ik minder enthousiast. Naast kokos en chocolade is er ook suiker toegevoegd en dat vind ik persoonlijk jammer. Mocht je hier geen probleem mee hebben, dan is het natuurlijk een lekkere verrijking voor jouw (h)eerlijke gerechtjes. Want de kokoschips is wel erg lekker. Het laatste monstertje bestaat uit kokosbloesemsuiker. Lekker om jouw baksels zoeter te maken of door jouw smoothie te doen. Ik gebruik het niet te vaak. Het proefpakketje heb ik dus goed kunnen gebruiken en ik ben denk ik wel een beetje fan geworden van deze (h)eerlije producten. Wanneer mijn kokosolie op is, ga ik zeker een bestelling plaatsen bij organicfarm.

Help, het kerstdiner op school staat voor de deur!

Geen paniek, het valt allemaal best mee. Zoals bij de meeste ouders van schoolgaande kinderen, staat het kerstdiner binnenkort weer op de agenda. Een van de leukste activiteiten voor de kinderen, juffen, meesters en ja, ook voor ouders!

De pepernoten zijn nog niet de deur uit of Kerstmis staat alweer voor de deur. Misschien staat er al een kerstboom bij jullie in huis? Bij ons nog niet hoor! Even twee weekjes niets. Op school is het wel anders. Wanneer de kinderen op vrijdag 7 december weer naar school gaan (veel kinderen hebben donderdag 6 december een vrije dag) zijn alle herinneringen van het Sinterklaas feest al opgeruimd. Grote kans dat de Kerstboom al in de klas staat en misschien hangt DIE lijst ook al in de klas. Ja, het is bijna Kerstmis en dus hebben veel scholen het kerstdiner op school. Voor kinderen een van de leukste momenten van het schooljaar. Ze mogen in het donker naar school. Kinderen trekken de mooiste kleren aan en nemen een hapje mee om samen van te genieten. Ja, ook de juf of meester ziet er heel anders uit. Misschien heeft de juf wel hakken aan en heeft de meester een stropdas om. Veel kinderen komen met blosjes op de wangen naar school toe. Voel je een lichte paniek opkomen, wat je dit jaar moet gaan maken? Poeh, wat hadden onze ouders het dan toch zwaar zonder internet J. Heel wat ideetjes haal je tegenwoordig zo van Pinterest of Instagram. Surf alleen niet te lang hè, want voor je het weet ben je een uur verder en had je het hapje al klaar kunnen hebben. Misschien heb je wel een mooie collectie kookboeken (net als vroeger) en kan je daar mee aan de slag. Welke ideeën hebben jouw kinderen zelf? Mogen ze zelf bedenken wat ze maken of stuurt de juf of meester het diner? Op welke manier het ook ingevuld wordt, internet kan ons enorm helpen bij stressvolle momenten. Alleen wat kies je, als er zoveel te kiezen is? Een handige tip is: maak het jezelf niet te moeilijk. De mooiste werkjes zie je voorbij komen, alleen staan die vaak nog op het einde van de avond nog op tafel te pronken. Kinderen houden van makkelijk, simpel en herkenbaar. Niet te ingewikkeld willen doen en met een beetje vrolijkheid kom je een heel eind. Het kerstdiner is geen kook- of bakwedstrijd voor ouders. Maak ook niet te veel. Een paar hapjes zijn al genoeg. Wist je dat alle ouders iets maken, kopen en dus meenemen? Tel alles maar bij elkaar op, wanneer iedereen iets maakt of meeneemt voor alle leerlingen uit de klas! Poeh, dat is een berg eten. Die stress is dus nergens voor nodig. Het hoeven dus maar een paar hapjes te zijn en zo simpel mogelijk. Dat kunnen wij toch wel? Onze kids hebben al wat leuke ideetjes opgenoemd. Deze delen wij graag!

 • Kerstfiguren van wraps (wraps uitsteken met kerstfiguren) deze in de oven opwarmen en meenemen met bv. een humusdip. Ook lekker met wat bestrooide (vegan) kaas en dit in de oven opwarmen;
 • Lekker soepjes maken (zoete tomatensoep of pompoensoep);
 • Mini sandwich maken van (desem)brood, besmeren met vegan kruidenkaas en beleggen met bv. schijfje komkommer. Kerstboomprikkertje en klaar;
 • (Vegan)bladerdeeg uitsteken met kerstfiguren en vullen met (vegan)kaas en dan in de oven;
 • (Vegan) knakworst rollen in bladerdeeg. Kerstkrans maken (heel eenvoudig hoor, gewoon naast elkaar in een cirkel leggen) in de oven en klaar is kees;
 • Chocolademousse maken van dadels, pompoen of avocado en chocolade;
 • Pannenkoeken bakken en dan met uitstekers kerstfiguren uitsteken;
 • Vegan kerstkoekjes bakken met de kids!

Niet van alles een foto. Soms is het goed om zelf de keuken in te duiken en tevreden zijn met wat JIJ hebt gemaakt. Bovenstaande recepten kunnen meegenomen worden in de boho-tiffin. De soep wordt lastig, want warme soep is het lekkerst. Dus deze vervoer je in een pannetje. Kunnen ze het op school nog even lekker opwarmen of warm houden. Wij zijn heel benieuwd wat jullie gaan maken!

Geniet samen!

 

Welkom Sweet Vanille, Caramel, Kaneel en Chocolade

Het is jou misschien niet ontgaan, maar Greensweet stevia heeft een nieuw product in het assortiment. Inderdaad 1 product met 4 verschillende smaken. Namelijk Sweet Vanille, Sweet Kaneel, Sweet Caramel en Sweet Chocolade.

Deze suikers zijn gemaakt van Erythritol, Stevia en een natuurlijke aroma. Je koopt een zak van 400 gram en wanneer je niet elke week 1 of 2 taarten bakt, kan je er best een tijdje mee doen. Kiep niet gelijk de zak uit in jouw beslagkom, want het is twee keer zoeter dan normale suiker! Tijdens mijn eerste kennismakingsgesprek met Susan, liet zij mij de Sweet kaneel proeven. Toen wist ik nog niet wat het was. De zak was gewoon nog wit en Susan liet mij even ervaren, genieten en nadenken. Kermis muziek, suikerspinnen, mensen die genieten en mijn favoriet uit die tijd….. de kaneelstokken. Vol verlangen sta ik voor die enorme snoepkraam met allemaal gekleurde zuurstokken. Rode-, roze-, disco- en natuurlijk de kaneelstokken. Uit mijn portemonnee haal ik mijn laatste centjes en ik betaal de mevrouw die achter de kraam staat. De mevrouw strekthaar arm uit en overhandigt mij de kaneelstok. Ik open de verpakkingen wanneer ik de kaneelstok in mijn mond stop sluit ik mijn ogen. Mmmm…. Die geur, die smaak en dat gevoel kwam even terug bij het proeven van de Sweet Kaneel. Wat een smaaksensatie. Op dat moment was het product nog niet af, maar nu dus wel! Ze zijn alle vier verkrijgbaar in de online shop van Greensweet Stevia. Na ontvangst van deze 4 smaken ben ik gelijk aan de slag gegaan. Sinds ik veganistisch eet, mis ik namelijk heel erg de vanille cake. Bakken met Greensweet Brown of een andere donkere suiker heeft mij nog niet die vanille cake gebracht die ik graag zou willen. Sinds ik Greensweet stevia in mijn armen heb gesloten, heb ik al wel een vanille cake gemaakt met de Erythritol, maar hoe fijn is het om een ‘suiker’ te hebben die al naar vanille smaakt? Mijn vanille cake was binnen 1 dag op! Oeps… Nee, niet geheel door mijzelf. De kinderen waren lyrisch over de taart. Maak het af met een vegan frosting en je maakt je omgeving erg blij. Ook heb ik inmiddels wat geëxperimenteerd met de smaken Caramel, Chocolade en Kaneel. Inmiddels weet ik wel dat je het niet altijd hoeft te gebruiken bij het bakken. Wat dacht je van Sweet kaneel over de spruitjes? Probeer jezelf uit te dagen en probeer gewoon iets uit. Geloof mij, hier gaat ook niet alles in 1x goed. Soms heb ik wel 2 taarten in de prullenbak liggen en de 3e lukt dan wel. Op de zak staat sowieso 1 recept en als je op zoek bent naar iets anders, dan verwijs ik je graag door naar de website van Greensweet Stevia. Zij maken gebruik van een recepten index waar je veel inspiratie op kan doen. Ik ben nieuwsgierig wat jullie er allemaal mee gaan bakken en/of koken.

 

Welkom Sweet Vanille, Caramel, Kaneel en Chocolade

Het is jou misschien niet ontgaan, maar Greensweet stevia heeft een nieuw product in het assortiment. Inderdaad 1 product met 4 verschillende smaken. Namelijk Sweet Vanille, Sweet Kaneel, Sweet Caramel en Sweet Chocolade.

Deze suikers zijn gemaakt van Erythritol, Stevia en een natuurlijke aroma. Je koopt een zak van 400 gram en wanneer je niet elke week 1 of 2 taarten bakt, kan je er best een tijdje mee doen. Kiep niet gelijk de zak uit in jouw beslagkom, want het is twee keer zoeter dan normale suiker! Tijdens mijn eerste kennismakingsgesprek met Susan, liet zij mij de Sweet kaneel proeven. Toen wist ik nog niet wat het was. De zak was gewoon nog wit en Susan liet mij even ervaren, genieten en nadenken. Kermis muziek, suikerspinnen, mensen die genieten en mijn favoriet uit die tijd….. de kaneelstokken. Vol verlangen sta ik voor die enorme snoepkraam met allemaal gekleurde zuurstokken. Rode-, roze-, disco- en natuurlijk de kaneelstokken. Uit mijn portemonnee haal ik mijn laatste centjes en ik betaal de mevrouw die achter de kraam staat. De mevrouw strekthaar arm uit en overhandigt mij de kaneelstok. Ik open de verpakkingen wanneer ik de kaneelstok in mijn mond stop sluit ik mijn ogen. Mmmm…. Die geur, die smaak en dat gevoel kwam even terug bij het proeven van de Sweet Kaneel. Wat een smaaksensatie. Op dat moment was het product nog niet af, maar nu dus wel! Ze zijn alle vier verkrijgbaar in de online shop van Greensweet Stevia. Na ontvangst van deze 4 smaken ben ik gelijk aan de slag gegaan. Sinds ik veganistisch eet, mis ik namelijk heel erg de vanille cake. Bakken met Greensweet Brown of een andere donkere suiker heeft mij nog niet die vanille cake gebracht die ik graag zou willen. Sinds ik Greensweet stevia in mijn armen heb gesloten, heb ik al wel een vanille cake gemaakt met de Erythritol, maar hoe fijn is het om een ‘suiker’ te hebben die al naar vanille smaakt? Mijn vanille cake was binnen 1 dag op! Oeps… Nee, niet geheel door mijzelf. De kinderen waren lyrisch over de taart. Maak het af met een vegan frosting en je maakt je omgeving erg blij. Ook heb ik inmiddels wat geëxperimenteerd met de smaken Caramel, Chocolade en Kaneel. Inmiddels weet ik wel dat je het niet altijd hoeft te gebruiken bij het bakken. Wat dacht je van Sweet kaneel over de spruitjes? Probeer jezelf uit te dagen en probeer gewoon iets uit. Geloof mij, hier gaat ook niet alles in 1x goed. Soms heb ik wel 2 taarten in de prullenbak liggen en de 3e lukt dan wel. Op de zak staat sowieso 1 recept en als je op zoek bent naar iets anders, dan verwijs ik je graag door naar de website van Greensweet Stevia. Zij maken gebruik van een recepten index waar je veel inspiratie op kan doen. Ik ben nieuwsgierig wat jullie er allemaal mee gaan bakken en/of koken.

Feest

Voor velen is de maand november al een beginnende feestmaand. Sinterklaas komt aan in Nederland en wij bereiden ons langszaamaan voor op de feestdagen die steeds dichterbij komen.

Voor ons persoonlijk staan er ook veel verjaardagen op de kalender. De belangrijkste twee zijn die van mijn vriend en een paar dagen later is onze jongste dochter jarig. Ons spring-in-het-veld meisje. Ruim 26 á 27 maanden zat zij letterlijk en figuurlijk aan mij vast. Lopen deed ze pas rond die tijd en niets of niemand kon haar van gedachten veranderen. Wat is er inmiddels toch een hoop veranderd. Sinds de geboorte van onze jongste telg ben ik, zoals jullie al weten veganistisch gaan eten. Geen grote omschakeling voor mij. Dik 1,5 jaar heb ik mij fantastisch gevoeld. Afgelopen jaar weer stukken minder. Alle klachten kwamen terug. Hormonale schommelingen en ik voelde alle vreugde weer wegvloeien. Ik ben flink aan de slag gegaan met mijzelf. Al het harde werken werd beloond net voor ik naar Tenerife ging (14 oktober jl.) Inhoudelijk ga ik er verder niet op in, maar ik heb nog nooit zo staan springen in de woonkamer…Daarnaast heb ik geestelijk ook weer een stukje balans in mijzelf gevonden. Het blijft hard werken en goed aanvoelen wat wel en niet bij mij past. Maar wie heeft dit niet? Dus naast alle verjaardagen en feestdagen, vier ik mijn eigen feestje. Tevens wil ik jullie bedanken voor het volgen van mijn IG account. Het blijft een gek iets, maar het is zo leuk. Soms denk ik wel aan stoppen, maar nu wil ik het nog niet. Na bijna 2,5 jaar heb ik bijna 1000 volgers en dat vind ik ook een feestje waard. Ik ben tenslotte maar een moeder, vriendin van…, de zus en absoluut geen vlogger of weet ik hoe het allemaal heet… Dus ik ben eigenlijk best trots op wat ik heb bereikt met mijn huis-tuin-keuken recepten en foto’s. Dus het is gewoon feest! Daarom mag ik namens Greensweet Stevia 1 flesje van 50 ml (smaak kies je zelf) verloten onder de geïnterreseerde deelnemer(s). De druppels gebruik ik door mijn havermoutpap, chiapudding, smoothies, warme plantaardige melk, taart, jam en meer… Mijn favoriete smaken? Op dit moment zijn dat zeker de chocolade, caramel, kokos, vanille en kaneel J. In de zomer gebruik ik ook graag de fruitvarianten. Wat is jouw favoriete smaak? Wat je moet doen? Volg Greensweet stevia en mij via Instagram en Facebook (Vegan Flavours) en tag minimaal 2 mensen die ook wel zouden willen meedoen met deze leuke actie. Laat een berichtje achter welke smaak jij zou kiezen en wat ga jij als eerste maken met jouw smaak? Deze winactie start maandag 29 oktober om 09.00 uur en duurt tot dinsdag 30 oktober 17.00 uur. Wie weet ben jij wel de gelukkige winnaar of winnares. Good luck.

 

 

 

 

Blue Majik en BrainOn poeder

‘Manon, wat heb jij nu weer?’ ‘Blue Majik en BraionOn poeder’. ‘Wattt????’. Ja, ik snap het wel hoor, want het klinkt toch net even wat anders dan cacaopoeder.

De meeste huishoudens kennen de cacaopoeder wel voor de chocolademelk of marmercake. Misschien ken je nu ook wel macapoeder, tarwegraspoeder, wilde bessenpoeder en spirulina. Er zijn heel wat poedertjes te vinden in de (digitale) winkel. Via instagram kom ik vaak de prachtigste foto’s tegen en zo trok mijn aandacht naar recepten met lichtblauwe kleurtjes. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Na wat speurwerk, kwam ik achter de naam van dit blauwe stofje. Het wordt dus Blue Majik genoemd. Het is een kostbaar goedje, maar via biolovers.nl kan je dus ook een staafje kopen die 1 gram bevat (wel minimaal 5 gram afnemen) voor 2 euro per staafje. Kijk, dat is nog eens leuk uitproberen. De Blue Majik die zij verkopen is van het merk E3Live. Blue Majik is een alg, het heeft zeer hoge voedingswaarde en het is de enige gecertificeerde biologische Blauwe Spirulina ter wereld! Dit klinkt veelbelovend. Wanneer je meer informatie wilt lezen over dit blauwe goedje, dan verwijs ik je door naar de website van www.biolovers.nl.
Je hebt maar heel weinig nodig en ik geloof dus ook meteen dat je vrij lang doet met een pot Blue Majik. Voor jullie ging ik aan de slag met de 1 grams versie. Aan de keukentafel vlogen de ideeën door mijn hoofd. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een Blue Majik pie.

De Blue Majik kan je natuurlijk ook door je havermoutpap doen, nicecreams, smoothies en meer… Waar gebruik jij het allemaal voor? De vulling van het taartje is gemaakt met de 1 grams staafje. Wil je een lichtere kleur hebben? Voeg dan gewoon minder toe. Naast de Blue Majik, had ik ook een staafje BrainOn van E3live. Oké, spirulina…… Maar wat is BrainOn??? Ben je er klaar voor? BrainOn is een superfood op basis van AFA algen dat naast diverse vitamines, mineralen en chlorofyl ook fycocanine en fenyletheylamine (PEA) bevat. Nu heb ik geen studie in de voeding gedaan, dus eigenlijk zegt het mij nog niet zo veel. Wat het misschien makkelijker maakt, is dat dit blauwgroene poedertje een zoetwater alg is die in vulkanische meren groeit. Kijk, dat praat al iets makkelijker vind je niet? Het is zeer geconcentreerd en je hebt hier dus maar weinig van nodig. BrainOn kan je ook overal voor gebruiken. Shakes, sap, smoothie, havermoutpap, chiapudding, taart of door de pizzabodem. Beide poedertjes zijn veganistisch en glutenvrij. Wil je meer informatie lezen? Kijk dan op www.biolovers.nl of zoek het merk E3live op. Ook ik ben aan de slag gegaan met de BrainOn poeder en deze heb ik verwerkt in een pizzabodem. Beide recepten zijn terug te vinden op mijn website, namelijk: www.veganflavours.nl Ik ben fan en zal in de toekomst zeker meer gaan doen met Blue Majik en de BrainOn. Bio lovers verkoopt nog veel meer superfoods. Neem dus snel een kijkje op de website!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw design

Yes, Chantal van boho-tiffin heeft het weer voor elkaar! Verschillende designs zijn al de revue gepasseerd en nu is er weer een nieuw design.

Chantal speelt goed in op de nieuwste trends. Als je goed opgelet hebt, weet je dat de panterprint hot is. Misschien heb jij ook wel de panter van boho-tiffin! Voor alle panter liefhebbers opgelet…. Een nieuw dier is de modewereld aan het veroveren. Een populaire print is de slangenprint en deze is nu ook als boho-tiffin te koop, namelijk de cobra. De slangenprint is natuurlijk niet nieuw. In de modewereld kennen we natuurlijk al de slangenprint tassen, schoenen en meer. De print is weer herontdekt en de verschillende ontwerpers zijn het weer gaan gebruiken. Ben jij trendgevoelig? Wil je meegaan met de laatste trends? Of wil jij gewoon een extra boho-tiffin naast jouw bestaande tiffin? Vind jij het ook fijner om jouw tiffin aan te passen aan het seizoen? Misschien is dit dan een goed moment om de cobra te bewonderen, direct aan te schaffen of op jouw verlanglijstje te noteren voor de komende feestdagen. Wist je dat Chantal van boho-tiffin ook cadeaubonnen verkoopt? Vanaf 10 euro kan je al een giftcard bestellen en kan je zo iemand anders blij maken. Het is altijd weer een feestje om de nieuwste design(s) van boho-tiffin te mogen zien. Elke keer ben ik weer verrast. De snake kan je net als de andere prints in verschillende formaten bestellen en daarnaast kies je een leuke kleur netbag en een hanger die je aan je boho-tiffin kunt vastmaken. Wist je dat er ook vegan hangers zijn? Wanneer je de optie hangers kiest, kan je kiezen uit verschillende kleuren en dan zie je gelijk of het vegan is. Op dit moment hebben ze 3 vegan kleuren. Wil je jouw boho-tiffin nog extra afmaken? Dan koop je er nog een strap bij, dan maak je helemaal een statement als je door de stad loopt! Even terug naar de cobra, deze past helemaal in het huidige seizoen. Donker van kleur en goed te combineren met een felle kleur hanger en netbag. Ook kan je voor een herfst- en winkerlook gaan. Een donkere netbag met een donkere hanger. Het leuke is, jij mag bepalen. Lukt jou het echt niet om te kiezen? Je kan jezelf ook laten verrassen. Wedden dat je een verrassend pakketje thuis krijgt? Wil jij liever de boho-tiffin eerst live bewonderen? Kijk dan op de website van boho-tiffin. Daar staan de verkooppunten waar ze live te bewonderen zijn: https://www.boho-tiffin.com/c-3131521/verkooppunten/

Syrup Gold

‘Hooggëeerd publiek, ik ben blij dat ik hem aan u mag voorstellen.’ ‘Onze syrup…’. ‘Hij is gold, zoet van smaak, lager in calorieën dan zijn mede landgenoten en je kan er alle kanten mee op. ’Mag ik hem aan u voorstellen…..’ Tromgeroffel… ‘Dames en heren hier is hij dan, syrup gold…..’

Onlangs werd ik door het team van greensweet stevia benaderd of ik geïnteresseerd was in syrup gold. Een product dat te vergelijken in met honing of een andere zoete siroop, maar dan gezonder. Ik ben altijd benieuwd naar nieuwe producten (waar ik achter kan staan hoor) en zo kreeg ik eind augustus een pakketje opgestuurd met syrup gold erin. Ik maakte de doos open en syrup gold lag te shinen in de doos. Syrup wat? Heel moeilijk is het niet, syrup gold. Een goudgele siroop in een knijpflesje. Het is te vergelijken met agavesiroop, ahornsiroop, rijststroop en meer van deze zoete siropen. Het bevat alleen heel wat minder calorieën dan de meeste siropen. Bingo! Wie wil dit nu niet? Hoe het komt dat deze dan minder calorieën bevat? Dit goudgele goedje is gemaakt van een plantaardige vezel, namelijk isomalto oligosaccharide. Nee, er komt geen konijn uit het flesje als je erin knijpt. De vezels die in deze gold zitten, zijn hartstikke goed voor je lichaam. Zelfs wanneer je koolhydraatvrij eet. Hoe dit kan? Deze vezels worden anders verwerkt in je lichaam dan alle andere koolhydraten. Hoe koolhydraten worden verwerkt in je lichaam, dat mag je lekker zelf opzoeken. Syrup gold wordt niet omgezet in glucose, maar blijft behouden. Ze worden dus niet of gedeeltelijk verteerd. Is syrup gold dan ook mister perfect? Nobody’s perfect. Helaas kunnen mensen met een glutenallergie deze syrup gold niet gebruiken. Het is wel net zo zoet als suiker, vegetarisch/vegan, natuurlijk product, volle zoete smaak en je kan het eindeloos gebruiken! Bovenstaand stukje heb ik mede kunnen maken met de tekst die op de site staat van www.greensweet-stevia.nl, dus mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, dan verwijs ik jullie graag door naar hun site. Mijn flesje is al voor de helft leeg :). Wat ik zoal gemaakt heb? Syrup gold heb ik gebruikt bij:

 

Koolhydraatvrije granola gezoet met Golden Syrup

 

Chiapudding met rode bessen

Kokos matcha repen, pompoencake met cashewfrosting (deze komen binnenkort online).

Hou ook de site van greensweet stevia in de gaten! Volg ze via Instagram en Facebook, dan zie je de recepten vanzelf verschijnen. Syrup gold is trouwens ook goedgekeurd door een zeer streng panel hier in huis. Drie kids en zij nemen geen blad voor hun mond. Kidsproof dus! Gooi die zoete pannenkoekenstropen maar de deur uit, want er is nu een beter alternatief. Wist je trouwens dat je greensweet stevia ook in ‘echte’ winkels kunt kopen? Bij Holland & Barrett en bij de Gezondsheidswinkel heb ik ze al zien staan. Dus wie weet kan je syrup gold binnenkort ook bij jou in de buurt bewonderen, aanraken en aanschaffen! Kan je niet wachten? Ga dan naar https://www.greensweet-stevia.nl/nl/greensweet-syrup-gold-77569139.html en bestel het online. Voor 10,95 euro heb je 450 gram syrup gold.

Ik ben benieuwd wat jullie er allemaal mee gaan doen!

De vegan tandenborstel

Tanden poetsen is tanden poetsen toch? Denk jij na over welke tandenborstel jij gebruikt? Misschien over de kleur en dat je een soft tandenborstel wilt, maar verder?

Over een vegan tandenborstel had ik 3 jaar geleden nog nooit over nagedacht. Een tandenborstel is een tandenborstel PUNT. Door bewuster te gaan leven en eten, ben ik andere winkels gaan bezoeken. Zo kwam ik ook mijn eerste bamboe tandenborstel tegen. Sindsdien heb ik geen plastice tandenborstel meer gebruikt. Onlangs kreeg ik een super tof pakketje van www.byolive.org opgestuurd. Een pakketje met 1 year’s supply of bamboo toothbrushes. Je bent voor 13,95 klaar voor het gehele jaar.

Wanneer jouw gezin uit 4 personen bestaat, kan je ze ook gebruiken. Iedereen heeft dan zijn eigen nummer! Bij het openen viel het mij al gelijk op, dat de tandenborstels van pure bamboe zijn gemaakt. Dus geen kekke kleurtjes, maar puur natuur. De tandenborstels zijn 100% afbreekbaar en BPA-FREE. Daarnaast is de verpakking ook afbreekbaar en niet te vergeten….. de panda’s hebben ook nog te eten, ze houden rekening met het leefgebied van de dieren. Je kan dus zonder zorgen je tanden gaan poetsen. Nu willen jullie misschien wel weten hoe de tandenborstel mij bevalt! De bamboe tandenborstel staat in onze nieuwe badkamer hartstikke leuk! Momenteel heb ik ik ze staan in mijn RICE beker en het ziet er gewoon vrolijk uit.

De tandenborstel is medium, maar het voelt lekker soft en zacht aan. Het poetst ook lekker. Ook wetende dat het een win-winsituatie is. Ik wil niet meer anders…. Via de website kan je al een setje van 2 tandenborstels kopen voor 8,95 of een 4-pack voor 13,95.

Wil je meer informatie over deze bamboe tandenborstel? Kijk dan op: www.byolive.org en volg ze ook via Instagram onder de naam: bambootoothbrushesbyolive

 

Help, hoe overleef ik mijn (vegan) vakantie!

Bijna vakantie, vakantie waar veel mensen hard voor gewerkt hebben en al weken naar uit kijken. Koffers worden ingepakt en dan even lekker 2,3, of zelfs 4 weken even helemaal niets… Wat een heerlijk vooruitzicht. Op dit moment kan ik er alleen maar van dromen….

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘hoe doe jij het eigenlijk als je op vakantie gaat?’ ‘Hoe doe ik wat?’ vraag ik dan. ‘Nou, wat eet jij eigenlijk?’ Ik: ‘Nou, niet heel veel anders dan hoe iemand anders eet hoor!’ ‘Nee, ja, maar dat vegan gedoe is toch lastig? Euh, nou nee… Ik eet alles, alleen niets dierlijks en ja oke, ik bereid alles zelf. Dus ik eet vegan, hoofdzakelijk biologisch en niet uit een potje of pakje. Eieren, vlees, kaas, boter en meer is allemaal te vervangen door plantaardige producten. In elk land heb je groentes, fruit, aardappelen, rijst en peulvruchten. Als er dat is, dan kan je al veel maaltijden bereiden. Klinkt in eerste instantie ingewikkeld of misschien zelfs saai, maar dat is het dus niet. Geef jezelf de tijd en probeer dingen uit. Dus als je als op vakantie gaat en je wilt jouw vegan eetstijl vasthouden, dan kan het wel. Wees niet te streng voor jezelf, het is tenslotte vakantie. De draad heb je zo weer opgepakt, wanneer je thuis bent. Handige tips van mij, lees je hieronder:

# First things first…..

Pak thuis pen en papier en schrijf dierlijke producten op zoals ei, honing, melk, vlees, vis, gelatine en kaas. Dan wel in de taal van het land waar je naar toe gaat! Op deze manier kan je je ober beter informeren en je leest zelf makkelijker de verpakkingen in de supermarkt, als je tenminste van plan bent om zelf je boodschappen te doen en te koken. Een goede voorbereiding is het halve werk of zoiets toch?

# Eigen voorraad

Tijdens het inpakken neem ik een flinke voorraad mee van o.a. plantaardige melk, quinoa, havermout, kruidenbouillon, rijstcrackers en meer. Nog nooit meegemaakt dat ze in andere landen deze producten niet hebben hoor! Gewoon voor de zekerheid, voelt net even prettiger vertrekken. Als je gaat vliegen, dan wordt het natuurlijk wat lastiger…..

# On the go…..

Je weet waar je naar toe gaat, je hebt jouw voorbereidingen gedaan, de auto is volgepopt en dan wil je voor onderweg ook nog wat lekkers mee. Mijn boho-tiffin(s) gaan altijd mee in de auto. Of wij nu naar Zuid-Frankrijk gaan of naar Leiden naar vrienden. Vul jouw tiffin met wat jij lekker vindt, zodat je altijd wat te eten hebt. Zo handig, als je net even langer in de auto zit en honger krijgt. Als je voor iedereen een eigen tiffin hebt, dan is het voor iedereen een feestje. Vul het met vers fruit, groentes, plak bananenbrood of een lekkere hartige of zoete muffin. Dan bedoel ik niet die muffins uit de supermarkt! Ben je inspiratieloos? Kijk dan op de site van boho-tiffin voor lekkere recepten van Vegan Flavours (that’s me J ): https://www.boho-tiffin.com/c-3848724/vegan-flavours-recepten/

Lijstje gemaakt voor op vakantie en misschien al wat restaurantjes genoteerd. Een flinke tas met voorraad ingepakt en jouw boho-tiffins gevuld. De reis kan beginnen, maar dan…… Mijn voorraad zorgt er altijd voor, dat ik wel goed vooruit kan. De verse ingrediënten koop ik in het land zelf! Het kan zijn dat je geen oven hebt, maar wist je dat je ook makkelijk een rauwe bananencake of bliss balls kunt maken?

# Zelluf (J) doen (F. 2,5 jaar oud)

Ja, zelf je mouwen opstropen! Dus neem je gasstelletje mee voor bij de tent, zorg voor een sta-caravan met kookplaat of huur een appartement, huisje of iets anders waar je zelf kunt koken. Je koopt dus je eigen voedingsmiddelen en staat dus zelf achter het fornuis! Het voordeel hiervan is, je weet precies wat je eet en je eet wat jij lekker vindt. De nadelen kan je zelf bedenken.

# Lekker eten buiten de deur

Natuurlijk is het heerlijk, wanneer er eens voor jou gekookt wordt. Lekker met het gezin uit eten gaan met uitzicht op zee of in een oud historisch dorpje.. Wie wil dit nu niet? Ook vegans! Het zijn net echt mensen J. Ook dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan iets meer tijd kosten, dus zoek het van te voren uit en niet wanneer de kids al honger hebben! Ik heb inmiddels de app van HappyCow geïnstalleerd op mijn telefoon. Heel handig! Je kan direct zien waar in de buurt jij vegan kunt eten! Oké, niet iedereen wordt happy van vegan eten (deze smaakpapillen zijn gewoon verpest…..), check dan een restaurant waar je met zijn allen kunt eten, die ook open staan voor vegan eten. Lukt altijd wel, behalve als je naar een shoarmatent wilt gaan! Tja……

 

 

 

Foodstock Eindhoven

Muziek luisteren in het zonnetje (moet het zonnetje wel schijnen natuurlijk), onder het genot van een drankje en veel verschillende soorten streetfood. Het vierdaagse festival, dat gratis toegankelijk is, is voor jong en oud.

Wat ik zo leuk vind, het festival staat ook ergens voor. Zo wil men bijdragen aan een beter milieubewustzijn.  Daarnaast houden zij rekening met diverse streekproducten, duurzaamheid en recycling. Ook houden zij echt rekening met onze kids! Er zijn springkussens te vinden en er is voldoende ruimte om lekker te ravotten. Eet jouw kind geen Mexicaans, broodje falafel of wrap? Geen probleem. Pizza, frietjes, pancakes en poffertjes zijn er ook te vinden.

Foodtrucks

Foodtrucks zijn kleine, mobiele keukens met een eigen specialiteit aan streetfood. Denk hierbij aan; biologische frietjes, broodje falafel of smoothies. Wanneer je regelmatig naar een festival gaat, zijn ze niet meer weg te denken. Voorheen konden wij het doen met een patatje en een hambuger, maar dat is verleden tijd. Tegenwoordig is er veel keus, wat het soms niet makkelijker maakt. Ook wordt er steeds meer rekening gehouden met diverse allergieën en leefstijlen. Zo ook bij foodstock Eindhoven dat dit jaar te vinden was in het Philips de Jonghpark.

Vegan food

Als je naar Foodstock gaat kan je er als veganist ook terecht. Er zijn een aantal deelnemers te vinden. Logisch dat je niet bij alle trucks terecht kan, maar er is voldoende keus. Het is alleen niet overal even duidelijk, maar als je er naar vraagt of er een vegan optie is, dan kunnen zij hier wel antwoord op geven. De foodtrucks die vegan opties hebben zijn:

Bio frietjes van BIOPIEPER;

SuzyQ (magic melonsalades en smoothies);

Lekker Hotel Mama (fruit- smoothies en bekers);

Vietnamama (vegan loempia’s en vers kokoswater uit een jonge kokosnoot);

Puzzles (o.a. falafel, smoothies en zoete aardappelfrietjes. In de broodjes zelf zit melk);

De barabus (vegan roti of een vegan bara met tofu);

Alfredos Mexican Foodtruck (zoete aardappelfrietjes en ze hebben een vegan menu, deze was uitverkocht toen ik er wilde eten);

Roll or Bowl (Asian versie zonder kimchi is vegan);

De Frietosoof;

Yala Yala(hier is alles Halal en Vegan)!

Boho-tiffin

Wanneer je verschillende soorten gerechten besteld en samen wilt genieten van al het lekkers, dan kan je er natuurlijk voor kiezen om alles op tafel te zetten. Om het een stukje gezellig te maken, kan je ook jouw boho-tiffin meenemen. Leg het eten in de schaaltjes en geniet samen van deze grote picknick! Krijg je het niet op? Kan je datgene nog mee naar huis nemen ook! Kan je thuis ook nog even nagenieten.

Algemeen

Mijn eerste ervaring met Foodstock is positief. Er een een ruim aanbod aan (vegan) streetfood. Ook is er een toilet en EHBO aanwezig. Er hangt een ontspannen en gezellige sfeer. Leuke muziek en er zijn voldoende zitgelegenheden. Bij mooi weer en op een zondag is het wel handig om een kleed mee te nemen! Het eten en de drankjes worden betaald met muntjes. Ga dus eerst in de rij staan om muntjes te halen. 1 munt kost € 2,75. Kleine versnaperingen kosten gemiddeld 1 tot 1,5 munt. Overige gerechten gemiddeld tussen de 2,5 en 3,5 munt. Wil je dan iets drinken of eten? Als het druk is, houd er dan rekening mee, dat je gemiddeld 15-20 minuten in de rij staat. Kinderen vanaf 4 jaar mogen gebruik maken van het springkussen.

Wil je meer weten over Foodstock? Bekijk dan de website voor meer informatie: http://www.festival-foodstock.nl/

 

Moederdag

Wij Nederlanders vieren elke tweede zondag in mei moederdag. Een dag waarop wij moeders (to be) verwend worden met ontbijtjes op bed, zelfgemaakte tekeningen en kleine cadeautjes. Ook hoeven wij mama’s op die dag geen huishoudelijke taken te verrichten! Dus mannen! Stroop je mouwen maar op…..

De voorbereidingen voor moederdag beginnen bij de meeste kinderen al eerder. Op school gaan ze aan de slag met een werkje dat ze zelf maken. Gedichtje erbij en oefenen maar. De zelfgemaakte knutselwerkjes worden zorgzaam opgeborgen in huis en dan is het afwachten. Onze ochtend zal beginnen met een ontbijtje op bed. De kinderen nemen het cadeautje mee en lezen het versje op. Ook is er altijd een cadeautje voor mama. Twee jaar geleden kreeg ik mijn eerste boho-tiffins. Soms hebben mannen wel een duwtje in de rug nodig J. Dus bestel gewoon even zelf, pak het in en geef het aan jouw man of vrouw. De partner ook blij, want er wordt een cadeau overhandigd dat de ander blij maakt. Happy family! Mijn boho-tiffins van het eerste uur gebruik ik nog steeds. De Paisley, salad en de kids. Inmiddels is Chantal van boho-tiffin al een aantal designs en formaten verder. Ken jij de boho-tiffins nog niet? Shame on you….. Wij gebruiken al twee jaar geen boterhamzakjes meer en de Frozen of Piet Piraat broodtrommels zijn hier ook niet meer te vinden. Alleen de man des huizes kan geen afstand doen van zijn Doutzen Kroes broodtrommel, maar dat is hem vergeven. Als jij mij volgt via Instagram kan je misschien wel zien dat ik alles in mijn boho-tiffin stop. Niet alles is misschien handig mee te nemen, doe dit dan ook vooral niet, maar aangezien ik ook vaak thuis lunch…. Wanneer je een keus kan maken uit de vrolijke designs en verschillende maten van boho-tiffin, kies je ook een leuk gekleurde net-bag bij. Dat is nog niet alles, je mag ook nog een hanger uitkiezen. Wist je trouwens dat ze nu ook 3 verschillende kleuren vegan hangers heeft? Hoe tof is dat? Sinds kort heeft ze ook iets nieuws in haar shop, namelijk de straps. Deze zijn voor 19,95 euro los bij te bestellen. Je kan ze vastmaken aan jouw boho-tiffin. Jouw boho-tiffin kan je dus als een handtas dragen. De straps zijn ook leuk voor jouw eigen handtas natuurlijk! Pimp it up! Dus als jij nog iets mag uitkiezen voor moederdag? App, mail of vertel dan, dat je wel een idee hebt! Ga gewoon even naar www.boho-tiffin.nl . Je hoeft jezelf niet schuldig te voelen, want je hoeft nooit meer met die saaie broodtrommel of boterhamzakjes te lopen. Er kan veel in en het is ook nog eens fashionwaardig!

Deze appelroosjes passen er ook in! Erg makkelijk om te maken: http://www.veganflavours.nl/appelroosjes

 

My Tropical Vegan Flavours Carrot Pie

Al een jaar ben ik bezig om mijn perfecte Vegan Flavours Pie te maken. Mooie kook- en bakboeken sieren mijn boekenkast, maar ik miste iets. Niet dat deze recepten niet goed zijn, integendeel. Wat ik mis? MIJN eigen Vegan Flavours! Een taart die IK bedenk, die IK maak en die IK qua smaak lekker vind.

De lat leg ik zelf hoog en internet maakt het voor mij wel lastiger. De mooiste recepten, websites en foto’s passeren mijn netvlies. Het liefst wil ik daar ook aan kunnen voldoen. Momenteel is het gewoon mijn hobby en anderen (die in mijn ogen veel beter zijn), zijn veelal professionals. Het is natuurlijk geen moeten voor mij, ik verdien mijn geld er niet mee, maar het is zo leuk! Ik wil het goed doen en ik wil mezelf ook verbeteren. Zo ook met mijn bak- en kookkunsten. In Zuid-Frankrijk, Nice om precies te zijn maak ik kennis met een RAW vegan eettentje met de naam Caju. Zij eet raw-vegan en hij eet vegan. De een komt uit Maleisië en de ander uit Frankrijk en samen hebben ze ruim 15 jaar in Singapore gewoond. Bij het horen en zien van deze twee mensen, heb ik nieuwe energie gekregen. Zij geloven namelijk in wat zij doen en dat ontbreekt bij mij regelmatig. Te veel ideeën spoken door mijn hoofd en dat uit zich dan in vanalles wat doen. Ik zou graag willen, dat ik meer ‘rust’ krijg, zodat ik 1 ding goed kan aanpakken en daar tevreden over kan zijn. Bij Caju bestel ik een vegan chocolate pie. Mijn eerste hap smelt als het ware op mijn tong. Julian, zo heet de eigenaar vertelt dat zij geen kokosolie gebruiken. De taarten worden gemaakt met ofwel appel- of perencompote, avocado’s en dadels om het smeuïg te maken. Het is een heerlijk taartje en ik ben blij, wanneer de jongste dochter klaar is met eten en ik haar stuk kan opeten. Tijdens mijn vakantie eet ik daar vaker. Met deze ervaring en met een uitgerust gevoel, duik ik thuis geïnspireerd de keuken in. Eerst nieuwe meel bestellen, want onder het motto eerst opmaken wat er is, is mijn keukenkast nu toch echt meelvrij. De boodschappen zijn net binnen en dus besluit ik om online te bestellen. Zo kom ik terecht bij Holland & Barret en zie daar ‘Sorghummeel’ staan. Sorghum wat? Juist, Sorghummeel. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Volgens de omschrijving mag je het ook milo meel of juwar meel noemen. Daarnaast bevat het veel vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Het meel is van nature glutenvrij, omdat het tot de grassenfamilie behoort en onder de verzamelnaam gierst valt (tekst: website Holland & Barret). Nu ben ik nog voorzichtig en bestel 1 zakje van dit meel. Eerst maar eens uitproberen. Ook staat er in de omschrijving, dat de meeste glutenvrije melen zanderig zijn en dat dit meel dat niet is. Dit herken ik wel bij boekweitmeel. Qua smaak kan ik het niet altijd waarderen en het is inderdaad zanderig. Wanneer mijn bestelling binnen is, ga ik als eerste aan de slag met het nieuwe meel. Worteltjes in overvloed uit eigen tuin en dat is de basis voor mijn ‘Tropical Vegan Flavours Carrot Pie’. Ook ligt er nog wat gedroogd fruit in de kast. Papaja, mango, ananas en kokosflakes. De mouwen worden opgestroopt, de spullen haal ik uit de kastjes en lades en daar gaat mijn avontuur beginnen! Het meel meng ik met nog twee andere soorten melen en ga verder met mijn eigen worteltjes, gedroogd fruit en specerijen. De taarten die ik tot nu toe maak, zijn lekker, maar ik miste vaak wel de ‘WOW’ factor. Om nieuwe dingen te leren, is het soms nodig om iets toe te voegen, waarvan je niet weet wat het eindresultaat is. Dat is leren en dus gebruik ik spa-rood! Het beslag smaakt precies goed! Nu maar hopen, dat onze oude oven mijn harde werken niet verpest. De taart schuif ik in de oven en dan is het wachten…… ‘Piep, piep, piep’. De tijd is voorbij. Met een prikker kijk ik of de binnenkant droog is. Yes, de taart haal ik uit de oven en laat het even 10 minuten afkoelen. De springvorm haal ik van de taart af en laat het verder afkoelen. Ondertussen maak ik een cashew crème voor op de taart. Deze smeer ik op de taart, wanneer deze volledig is afgekoeld. Na het decoreren van de taart besluit ik om 1 stuk te proeven. Het brokkelt een beetje, maar ik kom er ook achter, wanneer je de taart even in de koelkast zet de cashew crème harder wordt, maar de taart ook een vastere structuur krijgt.

Qua smaak is het precies zo zoals ik het hebben wil. Ook de structuur is juist. Een luchtige taart! Niet te nat, niet te droog, niet te vast of te zanderig, nee precies goed! Yeh, ik heb mijn eigen VEGAN FLAVOURS PIE te pakken! 8 stukken snijd ik uit de taart. Deze vries ik in voor een ander moment, al zou ik het liefst de taart gelijk op willen eten ?. Met een blij gevoel, ga ik nieuwe combinaties bedenken. Eigenlijk wil ik nu 5 taarten gaan bedenken, deze gaan maken, uitwerken en online zetten, zodat anderen deze kunnen gaan bestellen. Dit lijkt mij leuk!

Wil jij deze taart ook gaan maken? Klik dan op de foto, dan kom het recept naar jou toe :).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is herfst buiten. Koud, winderig, nat en de winkels zijn al gevuld met pepernoten, speculaas, de Kerstman (ja, echt) en alle andere herfstschatten zoals pompoen, pastinaak, pruimen en meer… Ik merk aan mijn lijf dat het de warmte opzoekt. Mijn ontbijt bestaat niet meer uit een koude smoothie of een ijskoude nicecream, maar uit warme havermoutpap of een smoothie met ‘warme’ specerijen.

Mijn lijf is zich aan het klaarmaken voor de herfst. Zelf sta ik nog met 1 been in Zuid-Frankrijk. Het is nog maar 3,5 week geleden en ik wil nog niet….. Dat gevoel… Ik steek nog even mijn hoofd in het zand. De laptop wordt geopend en ik ben bezig met mijn vakantiefoto’s. Zon, zee, strand, korte broeken, ijsjes en vooral niets moeten en genieten van wat er op dat moment is. Heerlijk, mmmmmm…. Oké, het zijn mooie herinneringen en ik houd ze stevig vast. Met mijn muis scrol ik door de vele foto’s heen. Hier en daar stop ik even, vergroot ik de foto uit en denk er nog even aan terug. Wat hebben wij een fantastische, mooie en leuke vakantie om aan terug te denken. Ook kom ik 1 foto tegen, die ik heb gemaakt tijdens ons ‘etentje’ bij de bio pizzaboer. Een foto van een recept. Mmmm, mijn handen jeuken. Hier en daar heb ik een vertaling nodig, maar een snufje van dit en een snufje van dat en zo ontstaat mijn eigen brownie met een wel heel bijzonder ingrediënt. Voor mij misschien niet direct heel bijzonder, ik ben tegenwoordig wel wat gewend, maar ook voor mij is dit een nieuwe ervaring. Altijd spannend om iets nieuws te maken, te ontdekken en te proeven. Nu kan ik het heel spannend maken, maar dat vind ik ook erg flauw. Het ‘geheime’ ingrediënt van deze brownie is: EGGPLANT oftewel in het Nederlands AUBERGINE! ‘Wat???’ Yep, Aubergine.  Jullie reactie begrijp ik wel hoor! Wie doet er nu aubergine in het beslag? Nou, precies, ik dus. Beetje vreemd, maar enorm lekker en voedzaam. Laten we samen eens de aubergine in het middelpunt zetten!

Waar komt de naam aubergine vandaan?

De naam aubergine hebben wij overgenomen van de Fransen! In de middeleeuwen brengen de Arabische Moren de aubergine naar Spanje toe. De aubergine heeft de naam al-badinjan. In het Catalaans is dat alberginia. Nou, de Fransen maken er aubergine van en wij nemen dat over. De oorspronkelijke betekenis is wel grappig. Badinjan betekent ‘plant tegen scheten’. Dus als je in het vervolg te veel kool of bonen eet, dan weet je wat je kan eten. Aubergine dus! Leuk om te weten toch?

Bij mij thuis had ik nog nooit een aubergine gezien! Dus nog nooit gegeten en bij mijn eerste aubergine in huis, had ik zelf wel even zoiets van ‘help!’ Nu weet ik  wel beter en is de aubergine super veelzijdig. Ik kan er nu vrijwel alle kanten mee op. Of de aubergine smaakt?

Hoe smaakt de aubergine?

Persoonlijk vind ik de aubergine een neutrale smaak hebben. Niet uitgesproken. Misschien wel een beetje saai zelfs. De aubergine wordt lekkerder door er de juiste kruiden bij te gebruiken. Denk hierbij aan bv. za’atar kruiden, komijnpoeder, Herb de Provence en meer….

Wat kan je allemaal met de aubergine?

VEEL! Hier ben ik ook achter moeten komen hoor! Het begint vaak veilig met ‘standaard’  dingen zoals grillen. Stukjes aubergine grillen en dan door de salade. Of stukken aubergine grillen en dan op je desemboterham leggen met een dot hummus. Wokken is ook  makkelijk en lekker. Door de pasta, risotto en stoofpotjes. Na wat ervaring wordt de lef groter. Let maar op! Nu gebruik ik de aubergine zelfs in soepen en dus ook in baksels! Met chocolade lukt (bijna) alles.

Is de aubergine ook een beetje gezond dan?

Het is ‘groen’, in dit geval paars, maar groen betekent voor mij al snel GEZOND. Nee, ik ben geen diëtiste of voedingscoach, maar ik sta wel graag in de keuken en dat wil ik zo houden. Dus ik zoek sommige dingen op! Lang leve internet. Op de site van www.aubergine.nl lees ik, dat de aubergine heeeeel veel vezels bevat. Ook bevat het vitamines en mineralen. Per 100 gram bevat het maar 16 calorieën en is de aubergine vet-, koolhydraat- en glutenvrij! Dus ja, ik beschouw de aubergine als GEZOND.

Zo, nu weet je waar de naam Aubergine vandaan komt, weet je wat ik van de smaak vind en wat je er zoals mee kunt maken. Nu zijn jullie natuurlijk heel nieuwsgierig naar mijn brownie recept!

Klik op het plaatje en het recept komt naar jou toe! Beloof je mij, wanneer jij het gaat maken het mij laat weten? Maak er een leuke foto van en gebruik #veganflavours #veganflavoursnl bij social-media. Vind ik leuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals je op de website van SNCKBR kunt lezen, maken zij met duurzame ingrediënten comfort food, zijn ze matig met vet, vrij van geraffineerde suikers en vrij van gekke E-nummers. Ook houden zij rekening met de doelgroep die glutenvrij en koolhydraatarm eet. Dat is nog niet alles, zij bieden tevens gerechten aan voor mensen die vegetarisch, veganistisch eten en ook voor mensen die wel vlees en vis eten. Ze zijn dus best gezond bezig en iedereen mag zich welkom voelen. In Amsterdam zijn ze al te vinden in West en in De Pijp, maar nu dus ook in Eindhoven.

Aan de Willemstraat 1D zit er een franchiseonderneming van SNCKBR en ik ben hier heel erg blij mee! Ze zijn al 1,5 week open en nu is het moment gekomen dat ik hier ga eten.

 

 

Wanneer je binnenstapt doet het huiselijk aan. Warm, gezellig en speels. Er staan wat kratten op de grond met vers fruit en dat maakt het gemoedelijk en speels vind ik. Wij nemen plaats en ik neem de omgeving goed in mij op. Het personeel is kundig, behulpzaam en erg aardig. SNCKBR werkt met 3 menu’s. Zo is er een dagmenu. Deze is van 10.00 tot 17.00 uur. Een avondmenu vanaf 17.00 tot 22.00 uur en er is ook nog een aparte shakes en pancakes menu en deze is van 10.00 tot 17.00 uur. De kaart die wij krijgen bestaat uit 1 A3 formaat. Op de voorkant staan de gerechten en op achterkant de drankjes. Zij werken met gekleurde bolletjes. Deze bolletjes geven aan hoeveel calorieën er ongeveer in een gerecht zitten en of het vegetarisch, veganistisch of glutenvrij is. SNCKBR is dus voor iedereen toegankelijk en dat is fijn! Wanneer iets niet helemaal duidelijk is, dan staat het personeel voor je klaar en denken met je mee. Ze checken het dan ook nog even bij de kok. Heel laagdrempelig allemaal. Geen gekke gezichten of een zucht. Er is begrip, openheid en ze verstaan hun vak! Dat maak ik niet overal mee… Na een gezellig praatje met de bediening besluiten wij om voor de THE HUMMUS SUPERBOWL te gaan (incl. 2 pita’s). Niet veel later komt onze starter eraan. Bij het zien van dit voorgerecht zijn wij blij, dat wij dit samen gaan opeten. Het is echt een SUPERBOWL en dit had ik in mijn eentje zeker niet op kunnen krijgen. Opeten is geen probleem, maar dan had ik niets anders meer willen eten en dat wil ik juist wel. De hummus is heerlijk romig en zacht van smaak. De pita’s lekker warm en knapperig. Een heerlijke starter dus!

 

Mijn zusje en ik hebben als hoofdgerecht gekozen voor de ZUCHINI SPAGHETTI. Thuis maak ik dit ook wel vaker, maar dan rauw en dus koud. Nu krijgen wij een warme spaghetti en het smaakt erg goed. Niet te veel, precies goed, zodat wij doen besluiten nog voor een toetje te gaan. De gerechten worden niet al te snel achter elkaar gebracht. Dit kan wel als je dit aangeeft, maar voor ons was het helemaal goed zo. Even lekker het eten kunnen laten zakken, kletsen en daarna weer genieten van het volgende gerecht. Het toetje voor mij bestaat uit twee stukjes brownie met wat vers fruit. 1 stukje brownie is al THE BOMB, maar twee stukjes… Pffff, maar ik heb het wel opgegeten. Dit nagerecht is best te delen met iemand anders! Goed van smaak, stevig, niet te zoet, maar dus wel erg machtig.

Ben je nieuwsgierig geworden? Dat snap ik. Kijk voor meer informatie op de website van SNCKBR Eindhoven: https://snckbr.com/SNCKBREINDHOVEN/ Hier vind je o.a. de menukaarten, openingstijden en zie je dat ze ook catering doen. Wanneer je een leuk feestje wilt vieren, dan kan je ook bij hen terecht.

Het is zondag 9 juli en ik heb via de mail een uitnodiging van Lisette Kreischer ontvangen voor de officiële opening van de eerste The Dutch Weedburger Joint in Amsterdam! Iedereen gaat met mij mee naar Amsterdam. Mijn vriend die graag een stuk vlees eet, de oudste die ook erg van vlees houdt, onze oudste dochter die sinds 2 maanden vegetarisch eet en onze jongste dochter van 1,5 jaar zitten in de auto. De zon schijnt en wij hebben zin in ons uitje.

Het is 13.00 en wij arriveren bij The Dutch Weedburger Joint. De officiële opening is om 15.00 uur, maar gelukkig zijn ze al open. Wij hebben allemaal zin in eten en geen zin om te gaan zoeken naar iets anders. Het is rustig en het personeel in de keuken geven aan, al druk bezig te zijn met de voorbereidingen voor die middag. Op de muur hangt het menu en er zijn ook menukaarten aanwezig, zodat je rustig aan jouw tafeltje kan lezen wat ze maken en serveren.

De Dutch weedburger ken  ik al en mijn nieuwsgierigheid is groot naar de nieuwste aanwinsten zoals: Seawharma, Wish ‘n Chips en de The Dutch Weed Dog. Erg fijn, dat het hele gezin mee is, want ik bestel van alles wat. Twee porties Wish ’n Chips voor de kinderen, 1 portie Seawharma, 1 portie The Dutch Weed Dog, 3 aardbeien milkshakes (dit keer met aalbessen, omdat de aardbeien niet voorradig zijn) en 1 chocolade milkshake en voor de jongste een pure appelsap. De betaling wordt per pin geaccepteerd en de rekening is niet mals voor een lunch. Zelf schrik ik hier niet van. Voor goed eten betaal je! Als wij nu massaal aan de Seawharma gaan, dan kan de prijs wellicht in de toekomst omlaag. Wij besluiten om buiten te zitten. De kinderen kleuren een kleurplaat in en ik geniet van dit samenzijn. Buiten zit een karakteristiek persoon met zijn zoontje. Wij raken aan de praat en hij is medeverantwoordelijk voor de naam ‘The Dutch Weedburger Joint’. De naam maakt mensen nieuwsgierig en het is zeker pakkend. Deze meneer eet minder vlees, maar is zeker geen veganist en dat hoeft ook niet. Elkaar inspireren en bewust zijn wat je doet! De milkshakes staan op tafel. De oudste twee kinderen vinden de rode milkshakes uiteindelijk niet zo lekker. Niet erg, want deze worden door mijn vriend en mij zeer gewaardeerd. De jongste heeft uiteindelijk de chocolade variant opgedronken! Niet veel later staat de rest van de bestelling bij ons op tafel.

Mijn maag knort goed en het eten ziet er geweldig goed uit. De frietjes worden door de kinderen goed ontvangen ?. Mijn vriend en ik delen de Seawharma en de The Dutch Weed Dog. Ook pik ik een aantal Wish ’n Fish van de kinderen, want ook dat ziet er geweldig goed uit. Whaa, ik weet niet waar ik beginnen moet. Als eerst neem ik een hap van de Seawharma met saus. Stilte… Ogen dicht, kauwen en vooral rustig eten. Bom, wauw, wat een smaak explosie. Mijn vriend die echt een carnivoor is, is blij verrast. Zijn woorden: ‘Als alle veganistische vleesvervangers zo smaken, dan word ik ook veganist!’. Ook hij begint met de Seawharma en proeft de Wish ’n Chips van de kinderen. Echte elke hap is genieten en ik merk, dat ik toch te snel ga. The Dutch Weed Dog is wat droger dan de rest, maar ik waardeer de smaak enorm. Mijn vriend haakt af en ik maak een vreugdedansje, want nu mag ik alles zelf opeten ?. Zo, mijn lunch is enorm, maar elke hap en elke cent is het meer en meer dan waard!

Na onze lunch lopen wij een rondje en komen om 15.00 uur weer terug voor de opening. Het is al wat drukker en wij drinken nog wat. De kinderen spelen buiten en onze oudste dochter maakt foto’s. De opening laat iets langer op zich wachten ,want Dos Winkel is nog afwezig. Het is inmiddels 15.30 uur en de jongste is moe. Wij besluiten om richting Eindhoven te gaan rijden. Graag wilde ik nog naar Dos Winkel luisteren, maar ik sluit de dag goed af. Vol trots kijk ik naar mijn gezin. Zij zijn samen met mij hiernaartoe gegaan, omdat dit mijn passie is en zij kijken en proeven zo nu en dan graag even met mij mee.

Praktische zaken:

The Dutch Weedburger Joint is te vinden aan de Nicolaas Beetsstraat 47, 1053 RJ Amsterdam. Telefoonnummer: 020 331 2930.

De openingstijden zijn:

Maandag en dinsdag zijn ze gesloten. Woensdag en donderdag zijn zij open vanaf 11.00 uur tot 21.30 uur. Vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 22.00 uur en zondag zijn zij geopend van 11.00 uur tot 21.30 uur.

Voor meer informatie bekijk dan de website: http://dutchweedburger.com

 

Sinds mijn studententijd roep ik al dat ik alleen op reis wil. Het plan is om na mijn afstuderen richting Australië te gaan, maar ik maak andere keuzes. Er volgt een vast contract, een huis, kinderen en dan ben ik een aantal jaren verder. Moeder van drie jonge kinderen, werkend en een heleboel hobby’s ernaast. De behoefte om even alleen te zijn is altijd gebleven en de laatste tijd snak ik er ook naar. Uiteindelijk een datum geprikt en de bestemming wordt Rotterdam.

 

Als student zwerf ik met mijn OV kaart heel Nederland door. Voornamelijk het Westen van Nederland, dat trekt mij gewoon. Even uitwaaien aan het strand en weer terug naar mijn studentenkamer. Na het inleveren van mijn OV kaart worden die tripjes minder. Nog kom ik graag in Amsterdam en Leiden. Wanneer ik naar Amsterdam wil, dan is dat nu echt plannen en als ik het dan gepland krijg, dan ga ik het liefst alleen. Lekker mijn eigen wandelroutes bepalen. De bekende winkelstraten vermijd ik zo veel mogelijk. Wanneer ik nog tijd heb op het einde, dan loop ik er nog wel even doorheen, maar het liefst kom ik op onbekende en nieuwe plekken voor mijzelf. Niets leuker om nieuwe dingen te zien, te ruiken, te voelen en te proeven. Op zo’n dag wandel ik heel wat af. Mijn mini wereldreis gaat nu dus naar Rotterdam. Heel eerlijk, Rotterdam heeft nooit een groots aantrekkingskracht bij mij gehad. Waarom ik nu mijn trip daarnaartoe geboekt heb? Qua slaapplaats heb ik een bedrag in mijn hoofd en Rotterdam heeft een hotel die daaraan voldoet. Twee nachten verblijf ik in het Art Hotel. Vanuit Rotterdam Centraal pak je nog de metro richting Maashaven. Het hotel ligt pal tegenover het metrostation! Het hotel is sfeervol ingericht en de bediening is vriendelijk. Mijn kamer is op de 12e verdieping en het is eenvoudig. Ruim voor 1 persoon, ik denk dat ik de familiekamer heb, want er is een keuken aanwezig, een eenvoudige douche, maar het functioneert allemaal prima. Helemaal goed om hier twee nachten te slapen. Op de eerste avond probeer ik wat voor mijn werk te doen, maar de internetverbinding gooit roet in het eten. Vroeg slapen dan maar.

De volgende ochtend stap ik rond 09.00 uur op de tram richting metrostation Beurs. Hier stap ik uit op de Coolsingel en mijn wandeltocht gaat beginnen. Met behulp van de Happy Cow app loop ik richting Happy Earth. Deze is te vinden aan de Zwaanshals 299, Rotterdam (oud Noord). Een leuk tentje waar je (h)eerlijk kunt ontbijten, lunchen, snacks kunt kopen of andere foodproducten voor thuis. Voor meer informatie bekijk dan hun website: www.happyearthkitchen.com Mijn maag rommelt flink. Na enige twijfel (het klinkt allemaal zo lekker) kies ik voor de Nana whip. Bananenijs met spirulina en munt. Mijzelf een beetje laten adviseren, want muntthee vind ik persoonlijk niet zo lekker, maar koud is natuurlijk weer anders. Nieuwe dingen proberen, daar houd ik van, dus ik kies voor een nieuwe creatie voor mij. Ook neem ik een verse thee met salie, cayennepeper en citroen. Op het moment dat ik mijn ontbijtje krijg ben ik de enigste klant. Er zit nog wel een sollicitant, maar het is rustig. De prijs vind ik voor wat je krijgt prima. De gerechten die op de kaart staan, zijn biologisch, vers en het wordt terplekke gemaakt.

 

Na mijn ontbijt besluit ik om weer op pad te gaan. Om mij heen zie ik de (h)eerlijkste eettentjes voorbijkomen, waar je makkelijk veganistisch kunt eten. Mijn wandeling zet ik voort zonder doel. Genietend van mijn omgeving en van het zonnetje wat zo nu en dan tevoorschijn komt. Wanneer het lunchtijd is, beland ik bij Tribest Life Rawfood. Deze is gelegen aan de Goudsesingel nummer 330A, Rotterdam. Geen klanten binnen en het is 13.00 uur. Toch ben ik vastbesloten. Een fijne zitplaats bij het raam en ik kies in eerste instantie voor de Asian Salad. Helaas heb ik de oude kaart in mijn handen. Dan kies ik voor een courgette salade en een verse gember- citroenthee. De kaart is vrij klein. Ze bieden o.a. desemtosti’s aan en salades. Ook kan je er terecht voor sapjes en smoothies die zij vers voor jou maken. Kleine versnaperingen zoals raw gebakjes hebben zij ook. Kijk voor meer informatie op hun website: www.tribestliferawfood.com Mijn lunch ziet er werkelijk prachtig uit. Normaal zijn mijn porties wel groter ?. Een heerlijke smaak heeft de salade. Naast de salade ligt boerenkoolchips die gemaakt is van duh.. boerenkool, vegan kaas en pijnboompitjes. Echt zo lekker…. Hier had ik wel meer van willen eten.

Mijn maag is weer blij en ik zet mijn wandeltocht voort. Shoppen wil niet echt lukken. Niet veel later (ik kan best weer iets eten) besluit ik om bij Baker’s Dough binnen te lopen. Zij zitten aan de Pannekoekstraat 82A, Rotterdam. Voor meer informatie kijk op de website: www.bakersdough.nl In Rotterdam vind je de eerste echte Cookie Dough vestiging en is onlangs geopend. Vers gemaakte Cookie Dough waar iedereen het over heeft. Wat het verhaal is? Elk kind (en iedereen die een cake of taart bakt) snoept uit de beslagkom. Ja, waarom zou je daar dan geen snack van kunnen maken? Overgewaaid uit Amerika en in Rotterdam is dus de eerste vestiging onlangs geopend. Het is druk en je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Zij bieden de volgende maten aan S, M en L. Je kan kiezen uit de samenstellingen die zij op de kaart hebben staan, maar je kan ook helemaal zelf losgaan. Op het menu staat 1 vegan optie. Yoehoeeee. Of ik misschien de mijne zelf wil samenstellen? Nee, ik kies voor de makkelijkste weg ?. Met een bolletje frambozenijs (ja, deze is vegan) geniet ik van mijn bakje (small) Cookie Dough. Mmmmm, zoet, smeuïg en ook wel een beetje vreemd om te ervaren dat ik nu dus het beslag zit te eten. Als ik iets bak, dan snoep ik wel van het deeg, maar niet in die hoeveelheid. Ik ben blij dat ik de small variant heb gepakt, want pffff, deze is zeer vullend. Mijn snack kost mij in totaal 6,95 euro. Best prijzig, maar ik vind het meer dan waard. Wanneer je geen bolletje ijs wilt, dan gaat er 1 euro van de prijs af. De Cookie Dough is vers gemaakt en daarnaast gebruiken zij superfoods en vers fruit. Dus de prijs vind ik reëel.

Zonder doel loop ik weer door de verschillende straatjes heen die ik tegenkom. Dille en Kamille kan ik niet overslaan en koop daar nog verse kruiden en een schaaltje om mijn chocolade beter te kunnen laten smelten in de pan. Ook kom ik een enorm grote kookwinkel tegen, namelijk Kookpunt. Niet binnengestapt… Ik bevind mij op De Oude Binnenweg. Nu heb ik gelezen, dat er een vegan cupcake winkeltje te vinden is aan de Nieuwe Binnenweg. Mijn beslissing staat vast, ik ga hierheen. Nou, als je deze helemaal doorloopt, dan kom je uiteindelijk terecht bij Heavenly Cupcake’s. Je kan ook de tram nemen, dan neem je tram 4, maar lopen is gezond en zo kom je nog veel leuke boetiekjes tegen. Heavenly Cupcakes ligt dus aan de Nieuwe Binnenweg nummer 244, Rotterdam. Je kan daar ook lekker zitten met een drankje en genieten van een heerlijke vegan cupcake of stuk taart. De eigenaresse bakt alles zelf. Zij vertelt mij dat zij ook veganistisch leeft. Zij had nog verschillende cupcakes en taarten staan. Red velvet, worteltaart, sinaasappeltaart, diverse smaken cupcakes, oreotaart en een taart gemaakt met emmermeel en een cashewcremé. Moeilijk kiezen hoor! Toch ga ik weer voor iets nieuws. De ‘emmertaart’, zo noem ik het maar. Een flink stuk snijdt zij af en ik betaal 3,50 hiervoor. Niet veel vind ik.

Na het afrekenen loop ik weer richting het centrum. Mijn benen zijn moe, maar ik loop door. Nu heb ik wel een doel. Dineren met een smoothiebowl bij Sajoer. Eenmaal daar om 18.00 is het gesloten… Jammer, maar een goed excuus om hier de volgende ochtend te gaan ontbijten. Te moe om nog verder te lopen besluit ik om te kijken bij de Foodhallen of ik daar iets kan eten. Het eerste tentje wat ik tegenkom biedt een acaïbowl aan. Niet moeilijk doen, zitten, bestellen en eten!

Ik weet niet in wat voor wereld ik altijd geleefd heb, maar in de wereld waar ik nu leef, is zo heerlijk en fijn. Jaren ging ik niet uit eten, ik vond het een straf. Nu haal ik deze momenten dubbel en dwars in met de heerlijkste gerechten, mmmmmmm. Na mijn diner pak ik de tram terug naar het hotel. Deze avond geen plannen, alleen maar lekker op het bed zitten. Wat dingen afronden voor mijn werk, mijn blog schrijven van mijn eerste detox en foto’s sorteren. Om 20.00 schiet mij te binnen, dat ik nog een stuk taart heb. Geen honger, maar ik laat het ook niet staan. Bij het nemen van de eerste hap beland ik echt in de zevende hemel. Wow, wat een smaakexplosie. Die luchtigheid in de taart daar ben ik jaloers op. Dat lukt mij helaas nog niet. Het is een flink stuk, maar ik geniet van iedere hap. Mijn laptop sluit ik laat af. Na een onrustige nacht ga ik mijn 2e dag tegemoet. Eerst ontbijten bij Sajoer en heb nu dus een doel om meteen naar toe te gaan. Met de tram reis ik naar metrostation Beurs en vanuit daar de metrolijn naar Blaak. Daar stap ik uit en dan kom je meteen bij de foodhallen uit. Sajoer zit dan aan de botersloot 46A, Rotterdam. Vandaag kom ik er ook achter dat al mijn eettentjes (m.u.v. de Heavenly Cupcakes) allemaal dicht bij elkaar liggen. Sajoer is een juice- en sapbar. Je kan er terecht voor jouw ontbijt, lunch of haalt hier jouw snack. Enorme honger heb ik en het liefst bestel ik alles, hahah. Moeilijk, moeilijk weer, maar het wordt een warme chocolademelk gemaakt van amandelmelk, de mangosmoothiebowl en een plak bananencake.

Uiteindelijke eet ik de bananencake niet op en neem het mee voor onderweg. Voor ik mijn reis voortzet richting Utrecht, Breda of Tilburg besluit ik, om nog eerst naar Zwaanshals te gaan in Rotterdam Noord. Eenmaal daar kom ik er dus achter, dat ik hier mijn eerste ontbijt gegeten heb. Deze straat bestaat uit kleine ondernemingen met o.a. vintage, duurzaam, biologisch en meer. Kleine boetiekjes die ik enorm kan waarderen. Bij Margootje Vintage slaag ik voor een korte broek en een truitje. Een paar deuren verder zit een winkeltje met organic en fairtrade kleren. Verschillende items pas ik aan. Na wat passessies besluit ik om de broek te betalen en mee te nemen. Op de weg terug, loop ik weer tegen Kookpunt aan. Nu loop ik wel naar binnen. Het is net een snoepwinkel…. Met een rasp en een schaaltje rijker ga ik snel de winkel uit voor ik nog meer ga aanschaffen.

Mijn besluit staat vast, ik ga niet meer naar Utrecht, Breda of Tilburg. Het weekendje weg sluit ik af in Rotterdam. Er staat nog een lunchadresje op mijn lijstje en deze zoek ik op. Het is niet ver en dus loop ik richting Gare du Nord een bio vegan bistro midden in een woonwijk van Rotterdam. Zij liggen aan de Anthoniestraat 2, Rotterdam. Voor meer informatie bekijk dan hun website: www.restaurantgaredunord.nl

Voor jouw lunch of diner kan je eten in de trein of je neemt plaats aan de picknicktafels die zij hebben staan, omringd met fruitbomen en moestuinbakken. Een kleine kaart, maar ik vind dat niet erg. De salade die ik wil hebben zij niet. Mijn keus valt op de quesadillas en een flesje water met citroen. Er zit een flinke groep in de tuin, maar heel lang heb ik niet hoeven wachten op mijn lunch. Misschien wat langer dan normaal, maar ik heb het niet in de gaten. Zittend in hun tuin met de zon en mijn laptop dus prima te doen. Heerlijk gegeten en ik geniet echt van de rust om mij heen. In een voor mij vreemde omgeving voel ik mij helemaal zen…. De reis zet ik nog even voort. Graag wil ik nog slagen voor vegan schoenen van het merk Toms en ik heb een adres gekregen en daar loop ik naar toe. De rest van de middag vul ik met struinen door Rotterdam. Al vroeg besluit ik om bij Sajoer mijn diner te nuttigen voor ik weer richting Eindhoven ga. Te moe om nog na te denken waar ik ga dineren en te moe om verder te lopen. Het is warm en ik heb zin in iets kouds. De smoothiebowl die ik vanochtend heb gegeten is erg lekker en dus wordt het weer een smoothiebowl. De smoothiebowl die ik nu bestel staat niet op de kaart, maar ik laat mij graag verrassen. Dragonsmoothiebowl. Alleen de kleur al, wauw. Weer geniet ik van iedere hap.

Na het betalen ga ik richting het metrostation en gaat mijn reis terug beginnen. Het is een mooi en lekker weekend geweest. Geen moment van eenzaamheid gevoeld. Een ervaring rijker en ik weet zeker dat ik dit vaker ga doen. Een nachtje weg of misschien wel een keer een hele week weg, zo kan ik mijn droom (kleinschalig) ook waarmaken. Eenmaal thuis ben ik blij om mijn gezin weer te zien en te knuffelen. Hoe leuk mijn weekend ook is geweest, mijn gezin staat natuurlijk op nummer 1. Veel energie opgedaan, maar eenmaal thuis merk ik hoe moe ik eigenlijk ben. De volgende dag sta ik weer in de keuken. Mijn eerste gerecht wat ik maak een choco smoothiebowl met (pan)granola. Het recept is te vinden op: http://www.veganflavours.nl/choco-nanawhip-met-pangranola/

My own green happiness

Diep vanbinnen voel ik mij heel onrustig, niet gelukkig, terwijl ik het grootste geluk in mijn armen heb liggen! Acht weken geleden ben ik voor de derde keer mama geworden. Het is pittig. Zoekend naar een nieuw ritme en de slapeloze nachten hakken er goed in. De mensen om mij heen zijn ongerust. Ik heb het moeilijk, maar dit is tijdelijk. Dat zeg ik ook tegen de ander, maar ook tegen mijzelf. Wat ik niet vertel, is dat ik misselijk ben. Heel erg misselijk Mijn maag is onrustig en dat kost mij heel veel (negatieve) energie. Niet nu, niet nu ik net bevallen ben en alle energie nodig heb. Het is even heel zwart voor mijn ogen en daar schrik ik van. Dit kan niet, niet nu ik moeder ben van 3 kinderen. Hier ga ik niet aan meedoen. De tranen rollen over mijn wangen. Na een halfuur stopt het huilen en voel ik een oerkracht in mij naar boven komen. Vechten zal ik. Er is nog geen plan, maar een lichtpuntje is er en dat pak ik stevig vast. In bad word ik rustig.

 

Het is januari 2015 en als er iemand gezond leeft en eet, dan ben ik het wel. Toch ervaar ik niet de voordelen die continu benadrukt worden. Mijn lijf heeft 11 jaar de tijd gekregen om te wennen, te wennen aan eten en de veranderingen die ik hierin gemaakt heb. Nu wil ik de voordelen ook ervaren! Verschillende auteurs bieden onlineprogramma’s aan, ik ben daar normaal niet gevoelig voor, maar ik zag het als mijn laatste redmiddel. Deze meneer belooft mij een fitter leven en alle klachten die ik heb zullen ook verdwijnen, als ik zijn programma ga volgen. Zijn programma bestaat wel uit dierlijke eiwitten. Mijn onzekerheid is groot. Betekent vlees eten dan toch een fitter leven? Persoonlijke gegevens vul ik in, ik betaal netjes en niet veel later kon ik alle documenten openen. De recepten zijn niet moeilijk en ik besluit direct te beginnen. Zo begon ik na jaren weer vlees en vis te eten en heel, heel veel eieren. Dag 1 is nog niet eens voorbij of ik lig al krom van de buikkrampen op de bank. Wennen, dit is gewoon wennen voor mijn lijf. Niet opgeven, gewoon doorgaan. De eerste week is een hel. Het eten staat mij steeds meer tegen en de klachten worden erger. In de tweede week gaat het vast beter. Halverwege week 2, ik heb geen energie meer, mijn hoofd knalt uit elkaar en ik ben 2 kilo zwaarder…. Is dit nog steeds wennen? Ik geloof het niet meer. De mevrouw die ik mail, mailt mij terug dat dit normaal is. Geef het nog even de tijd. Ik ga week 3 in, maar ik geloof het zelf niet meer. De klachten zijn nog erger en ik ben niet gezellig in huis. Intussen volg ik Merel en Tessa van thegreenhappiness.nl en hun boek is net uit. Deze dames geloven in een plantaardiger leven en mijn interesse is gewekt. De derde week netjes volgehouden, maar de mevrouw van de helpdesk nogmaals gemaild, dat ik niet verder ga. Zij mailt mij te begrijpen en het geld wordt netjes teruggestort. Via Instagram zie ik de meest smakelijke recepten van Merel en Tessa, ook komen er positieve berichten online van mensen die onder behandeling zijn via deze dames. Het boek is duur en ik ben sceptisch. Weer een verhaal met beloftes, waarom zou dit nu wel werken? Uit grote nieuwsgierigheid bestel ik het boek. Het boek is prachtig en wat zij beschrijven is een en al herkenning. Toch begin ik niet meteen met de dagmenu’s. Het vertrouwen is er (nog) niet. Na een korte vakantie met het gezin, ben ik toch alle ingrediënten gaan halen voor de eerste week. Alleen ik volg het programma, de anderen eten ‘gewoon’. Mijn kar ligt vol, erg vol en het benauwd mij, wanneer ik mij realiseer, dat ik dit grotendeels allemaal zelf ga opeten…. Metingen daar doe ik niet aan, ik wil mij energieker voelen en geen buikpijn meer hebben na het eten. Ja, vijf kilo minder, dat is niet erg, maar dat is niet mijn hoofddoel. In de eerste week zijn er ook klachten. Licht in mijn hoofd, hoofdpijn en erg veel honger, terwijl ik super veel eet. Toch heb ik er vertrouwen in. Op de een of andere manier voel ik mij krachtig en voel ik mij….. Anders…. Ik weet nog niet zo goed hoe ik dat het beste kan uitleggen. Ook de boodschappen voor de tweede week haal ik in huis. Het koken vergt veel voorbereiding en tijd, maar het is voor mij een meditatie moment. De tweede week geeft mij veel, veel energie en veel kracht. Mijn klachten zijn minder geworden en niet veel later ervaar ik helemaal geen klachten meer. Het programma duurt 7 weken en ik maak het af. Eindelijk, eindelijk heb ik mijn manier van eten gevonden. Na al die jaren weet ik mijn lijf te voeden met voeding waar het blij van wordt. Geen hoofdpijn, geen buikpijn, geen buikkrampen, geen eczeem, geen lusteloosheid, geen sombere gedachtes, geen opgeblazen gevoel, geen misselijkheid en zo veel meer…. Ik weet niet wat mij overkomt. Na al die jaren…. Eten is een feestje en ik geniet hier zo van! Nu geniet ik van mijn veganistische gerechten en ik ben Merel en Tessa (en anderen) erg dankbaar dat zij hun kennis en recepten delen via social-media.

 

 

Pindakaas citroengras & chilipeper

 

Het is dinsdag 28 maart, het is zonnig en ik besluit om naar de stad te fietsen. De jongste gaat mee en samen genieten wij van onze omgeving die aan het opstarten is. De vogels fluiten, de narcissen en krokussen staan vol in bloei en we zien mensen haasten naar hun werk of school.

 

 

Ik geniet van dit bijzondere moment. In de stad aangekomen, zien wij al de eerste klanten over de markt struinen. Mijn dochter wijst naar een kraam vol met verse aardbeien. ‘Lala’. De aardbeien worden gekocht met nog wat ander fruit. De volgende kraam wordt de bakker. Heerlijk desembrood verdwijnt in mijn fietstas. Ook de laatste aankopen stop ik in de fietstas en dan besluit ik om samen met mijn meisje naar The Happiness Café te gaan. Even lekker een kop thee drinken en een sapje voor de kleine meid. Er zitten nog 2 andere klanten en voor de rest is het nog leeg. Fijn voor Floor, want zij kan ongestoord over de grond schuiven. Ze blijft in de beurt van mij. Stiekem een kijkje nemen, wat de barman doet. Als de thee op is, doe ik de jas van Floor aan en wil ik gaan. Even kijk ik naar de kast waar zij de pindakazen verkopen van www.depindakaaswinkel.nl. Er staan verschillende smaken in de kast, maar deze zijn niet vegan. Die met dadel en kaneel heb ik al geprobeerd en ik houd wel van nieuwe dingen uitproberen. Zo valt mijn oog op de pot met citroengras en chilipeper. Ik vraag aan de bediening of zij deze al eens geproefd hebben. Het antwoord is ‘nee’. Even twijfel ik. Deze potten pindakazen zijn niet de goedkoopste en als ik zo’n grote pot weg zou gooien, omdat ik het niet lekker vind….. Na enige twijfel reken ik toch de pot pindakaas af met citroengras en chilipeper. Eenmaal thuis zet ik de pot in de kast. Via instagram post ik het bericht, dat ik ‘snel’ laat weten wat ik van deze combinatie vind. Het is nu 5 dagen later en ik besluit een boterham te eten met de pindakaas! Uit de vriezer pak ik 2 plakken desembrood en laat deze ontdooien. Na een minuut of 10 smeer ik een laagje pindakaas op het desembrood. Ik maak het verder nog af met plakjes banaan, cacaodrops en wat moerbeien.

 

 

Samen met een kop kamillethee neem ik plaats aan onze eetkamertafel. Mijn eerst hap is een feit. Banaan, ik proef alleen mijn banaan. Daarna komt een vleugje citroengras naar voren. Lekker fris en subtiel. Als allerlaatst kom het pittige naar voren van de chilipeper. Niet te heftig (al kan dat voor iedereen natuurlijk verschillen), maar wel aanwezig. Een verrassende combinatie en ik geniet van mijn 2 sneetjes desembrood met deze pindakaas. Afblussen met water hoe ik niet, maar ik kan mij dus wel voorstellen, dat niet iedereen deze combinatie lekker vindt. De kamillethee drink ik op, maar dat vind ik niet lekker. Er past eerder een koud drankje bij. Een pittige nasmaak met een warme kop thee, dat is niet mijn combinatie. De pindakaas is smeuïg en het frisse van het citroengras en het pittige van de chilipeper komen goed tot hun recht. Voor onze kids is het te pittig. Dus de pot pindakaas is only for me! Wat ik dus helemaal niet erg vind. Houd jij ook van een verrassende combinatie? Dan is deze zeker de moeite waard! Als je in Eindhoven of in de buurt van Eindhoven woont, dan koop je deze bij www.thehappinesscafe.nl

 

 

 

 

Vegan Flavours bezoekt

THE HAPPINESS KITCHEN!

Aan de Nieuwstraat 25 in Eindhoven, heeft THE HAPPINESS KITCHEN op 7 maart 2017 zijn deuren geopend voor het (winkelend) publiek. Misschien herken je de naam al, want op 7 maart 2016 openden zij hun eerste THE HAPPINESS CAFÉ aan de Nieuwe Emmasingel 9 ook in Eindhoven. Op 20 april openen zij ook nog een oatmealbar met hun lekkere baksels uit de THE HAPPINESS BAKERY. Deze bevindt zich in de nieuwe HUTSPOT STORE tegenover THE HAPPINESS CAFÉ. Dit allemaal in hartje centrum van Eindhoven.

 

Het gaat goed met beide stores, in het centrum van Eindhoven zit er nog niets soortgelijks. Mensen hebben behoefte aan vers, biologisch, raw, vegetarisch, glutenvrij en vegan. Zij spelen hier goed op in en dat is te merken want beide stores worden drukbezocht!  Ik ben een groot fan van! Eindelijk een plek waar je lekker, gezond, biologisch en veganistisch kunt eten en drinken, zonder dat er iemand raar opkijkt. Mijn nieuwsgierigheid is groot naar hun nieuwe locatie The Happiness Kitchen.

Wanneer ik binnenkom bij The Happiness Kitchen, zitten er al wat mensen. Met een tas vol tiffins van www.boho-tiffin.com zoek ik een geschikt plekje voor mijn foodfoto’s. Achterin de zaak staat een lange tafel en daar zet ik alles neer. Ik stel mij netjes voor en vertel wat ik ga doen. Ook op deze zondagochtend wordt The Happiness Kitchen drukbezocht en de keuken is pas net ‘open’. Veel vegan is er nog niet. Toch worden mijn tiffins gevuld met wat er al wel aanwezig is.

De tiffins worden gevuld met overheerlijke gerechtjes:

 • Tabouleh van bloemkool en zeekraal;
 • Haricoverts salade met radijs en peultjes;
 • Boerenkoolsalade met amandelen;
 • Bieten-tofuburger;
 • Grilled vegetables;
 • Carrot cupcake;
 • Bliss Ball;
 • Chocolate chip cookie.

Alles waarmee mijn tiffins worden gevuld is vegan en vers gemaakt. De tiffins zet ik op tafel. Ik maak wat foto’s. Op de grond ligt een vintage kleed. De tiffins plaats ik neer op het kleed. Na een aantal foto’s besluit ik buiten verder te gaan. Het licht is daar mooier en zo sluit ik mijn fotoserie af.

The Happiness Kitchen is groter dan het café. Ook is deze locatie te bezoeken, wanneer je lekker buiten de deur wilt eten en niet zelf achter pannen wilt gaan staan. Net als bij het café, kan je hier terecht voor jouw ontbijt, lunch, snacks, sapjes, smoothies en dus ook voor jouw diner. Bij binnenkomst kijk en bestel je wat jij wilt eten en drinken, je betaalt en neemt plaats. Het eten en drinken wordt naar jou toe gebracht. Wanneer je liever niet buiten de deur eet, dan kan je ook jouw bestelling telefonisch doorgeven. Het eten wordt dan thuisgebracht. Ben je in de stad en is er geen plek? Kan of wil je niet wachten? Dan neem je gewoon jouw bestelling mee naar een open plekje in het park of de stad (bij mooi weer) of naar huis. Neem gewoon jouw Boho-Tiffin mee, zodat al het lekkere eten daar ingestopt kan worden. Zit je ook niet met restafval. Zelf afwassen werkt als een meditatie!

Ben jij al enthousiast geworden? Bezoek The Happiness Kitchen dan zeker! Zij zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 10.30 uur tot 20.00 uur.

Neem ook eens een kijkje op de website:

http://www.thehappinesskitchen.nl

In mijn volgende blog vertel ik jullie waarom ik kies voor een Vegan leefstijl!

Manon    

 

Floor

Zaterdag 21 november 2015 om 00.02 lag er een klein, nat en glibberig mensje op mijn borst. Beduusd, blij, vol adrenaline, verbaasd en gelijk een gevoel van heimwee en een leegte in mijn buik. Het ging snel, het ging heel snel. Ik had het nog graag willen vasthouden, ik had haar nog graag willen beschermen in mijn buik, maar dit mensje dacht daar anders over. Dit mensje, is een meisje en zij heet Floor. Floor is een pienter dametje van bijna 16 maanden, maar kruipt, staat of loopt nog niet. De fysiotherapeute geeft mij tips en adviezen, maar Floor trekt haar eigen plan. Op dit moment wordt Floor beperkt in haar grote motoriek. Sinds een maand schuift zij wel op haar billen, dus ze kan van a naar b, maar zij voelt nog geen veiligheid om iets anders te gaan doen. Wanneer ik met haar speels ga ‘oefenen’, blokkeert zij. Haar dan optillen of troosten geeft verlichting en rust. Haar angst wordt op dit moment alleen maar meer gevoed, wanneer zij alleen maar al het idee krijgt, dat zij iets ‘moet’, waar zij lichamelijk en geestelijk nog niet aan toe is. Ze wil misschien wel, maar ze houdt zich vast aan haar angst. Zij voelt zich niet veilig en dat zorgt voor passiviteit in haar grote motoriek op dit moment. Wat ik, als moeder zijnde moeilijk vind aan deze situatie, is dat ik mij ineens besef, dat IK dit ben! Als ik naar Floor kijk, dan zie ik mijzelf! Ik blijf in een bepaald patroon ‘hangen’ uit angst en uit ‘zo heb ik dat geleerd’ en wat komt ervoor terug? Ik ben bang om het bekende los te laten en het onbekende te omarmen.

Floor staat nog niet op haar voeten – sta ik wel voor mijn idealen?

Floor loopt nog niet – kom ik wel vooruit?

Als ik antwoord ga geven op bovenstaande vragen, dan is het op beide vragen een NEE.

Wat een mooi inzicht geeft Floor mij. Een mooi, klein en puur mensje, wat mijn angst letterlijk vasthoudt. In mijn hart weet ik wat mij te doen staat, maar inderdaad de angst….. De angst om los te laten, de angst voor het onbekende en dat laat Floor mij heel duidelijk zien! Mijn lieve meisje verdient een leven zonder angst, een leven vol plezier naar het onbekende en een leven waar zij haar eigen idealen achterna kan gaan, zonder mijn angst te hoeven dragen en zonder stil te hoeven staan….

 

 

 

 

Wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien.

(Mahatma Ghandi)

 

 

 

Mijn eerste blog

Chantal van @boho-tiffin.com vroeg mij of ik voor haar website wilde gaan bloggen. Wat leuk dat ik dat voor haar mag doen! Als kind zijnde had ik altijd een dagboek. Dagboeken en schriften schreef ik helemaal vol met mijn hersenspinsels. Enkele schriften (de echte dagboeken zijn er helaas niet meer) heb ik nog in een koffertje zitten en deze staat bij mij op de zolder. De magie van een dagboek vond ik altijd, dat je er alles in kon opschrijven. Mijn diepste geheimen kende alleen mijn dagboek en ik. Dingen op papier zetten gaf mij destijds ook rust. Soms kunnen de dingen nogal in mijn hoofd blijven plakken en door het op te gaan schrijven, creëerde ik meer rust en ruimte in mijn hoofd. Bloggen is wel even iets anders dan in een dagboek schrijven. Ze hebben ook dingen gemeen. Mijn hersenspinsels worden omgezet in woorden en deze woorden worden vastgelegd. Het grote verschil tussen een papierendagboek en bloggen, is dat de een voor jezelf is en de ander wordt gedeeld en kan iedereen meelezen. Hier zal ik dus ook zeker rekening mee houden. Mijn familie en vrienden zitten er niet op te wachten als ik allerlei situaties ga bloggen waarin zij zichzelf in herkennen. Dus ik houd het bij mijzelf.

Hallo, ik zal gaan bloggen onder de naam Vegan Flavours, ben 37 jaar jong. Samenwonend en samen hebben wij 3 kinderen. Daarnaast werk ik ook nog 1,5 dag. Als kind zijnde hield ik al van bakken, koken, fotograferen en het creatief met iets bezig kunnen zijn. Sinds ik veganistisch ben gaan eten (februari 2015) kan ik mijn ei nog beter kwijt in het bakken, koken en fotograferen van wat ik zoal maak en eet, dit deel ik graag via social-media, boho-tiffin.nl en via mijn eigen website (www.veganflavours.nl). (Deze is nog even offline, want ik ben deze aan het aanpassen) De blogs zullen gevuld worden door mij, maar suggesties over bepaalde onderwerpen zijn altijd welkom, mail mij gerust.

Graag wil ik deze blog afsluiten met een nieuw recept van Vegan Flavours. Deze keer sluit ik af met een heerlijk zoet soepje. (Als je voorzichtig bent, dan kan ook jij dit soepje meenemen naar jouw werk! Daar dan wel even in een ander bakje opwarmen of koud eten)

 

Sweet potato & carrot soup with dates

2-3 porties

400 gram zoete aardappel (geschild en in grove stukken);

300 gram wortelen (geschild en in grove stukken);

1 rode ui (fijngesneden);

1-2 teentjes knoflook (fijngesneden);

250-300 ml groentebouillon;

1 theelepel komijnpoeder;

1 theelepel kaneel;

3 dadels (in stukjes gesneden);

Zeezout/peper.

Aan de slag:

 1. Doe in de soeppan wat kokosolie of water. Fruit de uit en knoflook aan.
 2. Voeg de zoete aardappel en wortels toe en bak even aan.
 3. Kaneel, komijnpoeder en de dadels toevoegen en even mee laten bakken.
 4. De bouillon mag in de pan en kook de groentes in ongeveer 15-20 minuten gaar.
 5. Doe de soep in een blender of pureer de soep egaal met een staafmixer. Wanneer je de soep te dik vindt, voeg dan nog water toe.
 6. Breng eventueel verder op smaak met wat (zee)zout en zwarte peper.