Tussendoortje

Bloemige appeltaart

8 – 12 stuks

Ingrediënten: 375 gram speltbloem, 4 theelepel wijnsteenbakpoeder, 100 gram kokosolie, 100 gram Green Sweet bruine suiker, 1-2 el Green Sweet Extra, 2 theelepel Green Sweet Icing (poedersuiker), snuf zout.

Vulling: 1 tot 1,5 kilo appels (geschild en in blokjes), 1 el kaneel, 2 el citroensap, 80 gram (ongezwavelde) abrikozen, 1 el maïzena en eventueel extra zoetmiddel (Green Sweet bruine suiker of Green Sweet Extra om de appels zoeter te maken).

Extra: wat abrikozenjam of plantaardige melk om de taart mee te besmeren voor het de oven in gaat.

 

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een springvorm (18 cm) met bakpapier. De randen vet je in met plantaardige boter.

Stap 2

Voeg alle droge ingrediënten voor de bodem samen in een ruime kom en meng goed met elkaar.

Stap 3

Doe de kokosolie bij het meel en kneed dit met je handen of deeghaken door elkaar. Is het deeg te droog? Voeg dan wat plantaardige melk toe.

Stap 4

Wanneer je een deegbal hebt, wikkel je deze in huishoudfolie en laat je het deeg 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 5

Intussen kan je aan de slag met de appels. Schil deze en snijd in blokjes. Doe de stukjes abrikozen bij de appel samen met de overige ingrediënten en meng goed door elkaar.

Stap 6

Pak 2/3 van het deeg en maak hiervan de bodem en randen voor de taart in de springvorm.

Stap 7

Schep de appeltjes in de springvorm en maak een patroon met het overige deeg voor de bovenkant. Je kan reepjes maken, ik heb er bloemetjes meegemaakt met een uitsteker.

Stap 8

Besmeer de taart met wat abrikozen jam (plantaardige melk kan ook) en schuif de oven in. De taart is na ongeveer 50-60 minuten klaar. Mocht het te snel gaan, bekleed de taart dan met folie, zodat de bovenkant niet zwart wordt.

Stap 9

Haal de taart uit de oven en laat 10 minuten afkoelen. Haal de springvorm dan los en laat verder afkoelen.

Stap 10

Snijd de taart in de gewenste taartstukken en maak eventueel af met een dot vegan slagroom.

 

Een lange weg is afgelegd om te zijn waar ik nu ben. Altijd moe, altijd buikpijn of een opgeblazen gevoel, altijd de afkeurende blik, wanneer ik weer iets anders ging proberen op het gebied van voeding, altijd futloos, altijd vroeg naar bed en altijd gezond eten en toch niet happy..... Hier kwam een einde aan in februari 2015! Veganistisch eten gaf mij alles, waar ik al die jaren naar op zoek was.... Een fit gevoel, geen buikpijn, geen opgeblazen gevoel, niet misselijk zijn, niet het gevoel dat het eruit moet, energieker, toegankelijker naar de ander toe en zo veel meer...... Nu ik meer energie heb, heb ik ook energie om deze website te maken, te vullen en bij te houden. Graag wil ik mijn verhaal delen (in stapjes), ik hoop mensen hiermee te inspireren en tot nadenken te zetten en voor zichzelf (leren) kiezen. Het heeft mij uiteindelijk heel wat jaren gekost, maar ik hoop voor iemand anders, dat hij/zij eerder het geluk in voeding weet te vinden.....