Pancakes

Applepie pancakes

Mijn moeder maakte vroeger (nu nog steeds) altijd verse appelmoes. Zij gebruikte alleen appels en kaneel. Er ging nooit suiker door de appelmoes heen, het was al zoet genoeg. De geur waant mij naar die heerlijke momenten. Ongeduldig stonden wij dan in de keuken met ons theelepeltje… De appels waren nog maar nauwelijks gestampt of wij doken al op de appelmoes af. Stonden wij daar in de keuken! Mijn moeder deed ook gewoon mee, dat scheelde. De schaal met appelmoes was meestal binnen 3 dagen leeg. Lekker bij het eten, tussendoor en in de zomer zelfs een beetje bevroren, mmmmmm… Wat hebben wij genoten van de geur en de appelmoes zelf. Nu wij allemaal uitwonend zijn, maken wij het zelf. Hier in huis wordt eigenlijk geen appelsmoes gegeten en dus maak ik het niet zo heel vaak. Met wat appels in mijn hand die zo niet meer gegeten zouden worden, ontstond het idee om pancakes te gaan maken met mijn ‘moeders appelmoes’. Het recept deel ik graag met jullie…. Laat je mij weten of je het gemaakt hebt? #veganflavoursnl en/of #pancakeswithveganflavours

 

1 portie

 

Ingrediënten:

50 gram speltmeel;

1 theelepel wijnsteenbakpoeder;

1 theelepel vanille;

1 theelepel kaneel;

Snuf gember, kardemom en zout;

50 ml amandelmelk;

50 ml water,

12,5 geweekte rozijnen;

4 schijven appel.

 

Topping:

Appelmoes van de resterende appel;

12,5 geweekte rozijnen;

1 theelepel kaneel.

 

Aan de slag:

Doe de rozijnen (25 gram) in een bakje met heet water. Laat 10 minuutjes wellen.        

Schil 1 appel en snijd hier 4 schijven vanaf. Het overige snijd je in stukjes en doe je in een steelpannetje met een scheutje water, kaneel en de overige rozijnen. Zet dit op het vuur. Na een minuutje of 5-10 is de appel zacht en kan je het prakken met een vork. Je hebt nu appelmoes.

Pak een kom en doe daar alle droge ingrediënten in voor het beslag. Voeg het water en melk toe en roer goed door elkaar. Neem de helft van de rozijnen (12,5 gram) en roer deze door het beslag.

Doe in een koekenpan wat kokosolie (gebruik je een kookring, vet deze dan ook in). Doe 1 appelschijf in de pan en bak even aan. Gebruik dan twee eetlepels van het beslag en schenk deze over de appel. Wanneer de bovenkant droog begint te worden, dan mag de pancake omgedraaid worden. Je kan 4 pancakes met dit beslag maken.

Stapel de pancakes boven op elkaar en top af met jouw appelmoes. Lekker om warm, lauw, maar ook koud te eten. Ik heb nog 2 pecannoten gebruikt voor de garnering. Ook lekker met wat amandelpasta!

 

Een lange weg is afgelegd om te zijn waar ik nu ben. Altijd moe, altijd buikpijn of een opgeblazen gevoel, altijd de afkeurende blik, wanneer ik weer iets anders ging proberen op het gebied van voeding, altijd futloos, altijd vroeg naar bed en altijd gezond eten en toch niet happy..... Hier kwam een einde aan in februari 2015! Veganistisch eten gaf mij alles, waar ik al die jaren naar op zoek was.... Een fit gevoel, geen buikpijn, geen opgeblazen gevoel, niet misselijk zijn, niet het gevoel dat het eruit moet, energieker, toegankelijker naar de ander toe en zo veel meer...... Nu ik meer energie heb, heb ik ook energie om deze website te maken, te vullen en bij te houden. Graag wil ik mijn verhaal delen (in stapjes), ik hoop mensen hiermee te inspireren en tot nadenken te zetten en voor zichzelf (leren) kiezen. Het heeft mij uiteindelijk heel wat jaren gekost, maar ik hoop voor iemand anders, dat hij/zij eerder het geluk in voeding weet te vinden.....