Tussendoortje

Appeltaart met amandelspijs

Ingrediënten:

Bodem:100 gram amandelmeel, 100 gram kokosmeel, 100 gram lijnzaadmeel, 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, 40 gram greensweet brown, 1 el kokosolie (gesmolten), 1 el speculaaskruiden (koekkruiden of kaneel kan ook), snuf himalayazout en 100-125 ml amandelmelk.

Amandelspijs:125 gram amandelmeel, 125 gram erythritol, rasp ½ (kleine) bio citroen, sap van een ½ (kleine)bio citroen, 6-8 druppels greensweet amandel (optioneel) en 1 ei-ersatz.

Vulling:3-4 goudrenetten (of een andere appelsoort), 2 el erythritol of greensweet brown en 1 el kaneel.

(ook lekker met gedroogd fruit, zoals rozijnen, vijgen, dadels of abrikozen).

Top: 1/4 van het deeg + 20 gram (glutenvrije)havermout en wat walnoten (andere noten kan ook).

 

Stap 1

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de taartbodem met bakpaier en vet de randen in met wat (kokos)olie. Ik heb een taartvorm gebruikt van 22 cm.

Stap 2

Ga eerst aan de slag met de amandelspijs. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat het zijn werk doen. Wanneer je een bal krijgt zet je de keukenmachine uit. Proef even of het zo op smaak is. Maak een bal en wikkel deze in huishoudfolie en leg voor ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Stap 3

Zorg dat jouw keukenmachine schoon is. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine m.u.v. de amandelmelk en zet de keukenmachine aan. Voeg beetje bij beetje de amandelmelk toe. Het deeg mag niet te nat zijn, maar ook niet droog. Maak een bal en wikkel deze in huishoudfolie en leg voor ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Stap 4

Schil intussen de appels en snijd ze in blokjes of in platte schijfjes. Doe ze allemaal in een ruime kom en strooi hier de erythritol en kaneel overheen. Voorzichtig omscheppen.

Stap 5

Pak het deeg uit de koelkast voor de bodem en randen. Houd ¼ deel van het deeg apart. Druk het deeg goed aan op de bodem en bedek de randen met het deeg. Daarna bedek je de bodem met jouw homemade amandelspijs.

Stap 6

Leg de appelschijfjes of blokjes op de bodem.

Wanneer je er graag gedroogd fruit of noten aan toe wil voegen, dan doe je dat bij stap 4.

Stap 7

Verkruimel ¼ van het deeg in een kom en voeg de havermout en wat walnoten toe. Wanneer je een kruimelig mengsel hebt, dan strooi je dat uit op de appelschijfjes of blokjes.

Stap 8

Schuif de taartvorm in de oven en na ongeveer 50 minuten is jouw appeltaart klaar.

Stap 9

Laat de taart afkoelen en snijd er minimaal 8 stukken uit. Lekker met een dot kokosslagroom.

Stap 10

Gaat de taart niet meteen op? Je kan de taart ook goed invriezen. Vries de punten los in en verwarm de oven voor op 170 graden en zet dan jouw punt taart in de oven voor ongeveer 15-20 minuten. Zo heb je altijd een lekker stukje taart in huis.

 

 

 

 

Een lange weg is afgelegd om te zijn waar ik nu ben. Altijd moe, altijd buikpijn of een opgeblazen gevoel, altijd de afkeurende blik, wanneer ik weer iets anders ging proberen op het gebied van voeding, altijd futloos, altijd vroeg naar bed en altijd gezond eten en toch niet happy..... Hier kwam een einde aan in februari 2015! Veganistisch eten gaf mij alles, waar ik al die jaren naar op zoek was.... Een fit gevoel, geen buikpijn, geen opgeblazen gevoel, niet misselijk zijn, niet het gevoel dat het eruit moet, energieker, toegankelijker naar de ander toe en zo veel meer...... Nu ik meer energie heb, heb ik ook energie om deze website te maken, te vullen en bij te houden. Graag wil ik mijn verhaal delen (in stapjes), ik hoop mensen hiermee te inspireren en tot nadenken te zetten en voor zichzelf (leren) kiezen. Het heeft mij uiteindelijk heel wat jaren gekost, maar ik hoop voor iemand anders, dat hij/zij eerder het geluk in voeding weet te vinden.....